Duševno zdravje

11. evropska konferenca duševnega zdravja: Skupaj v iskanju dokazov

Duševno zdravje

Od 13. do 15. septembra 2023 bo v Grand hotelu Union v Ljubljani potekala 11. evropska konferenca duševnega zdravja (European Conference on Mental Health) pod geslom »Skupaj v iskanju dokazov«. Organizatorji konference prihajajo iz Finske, kot nacionalni partner pa sodeluje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Konferenca je namenjena strokovnjakom na področju duševnega zdravja, uporabnikom storitev, raziskovalcem in vsem, ki jih to področje zanima. Na dogodek so vabljeni tudi predstavniki medijev.

Organizatorji konference prihajajo iz Finske, v Sloveniji pa z njimi kot nacionalni partner pri pripravi tega dogodka sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Konferenca se odvija vsako leto v različnih evropskih državah, tokrat že enajsto leto zapored. Namen dogodka je strokovna in znanstvena izmenjava znanja ter izkušenj, ki prispevajo k nepretrganemu izboljševanju storitev na področju duševnega zdravja. Konferenco vsako leto obišče več kot 400 strokovnjakov iz različnih držav sveta.

Vse, ki vas zanima področje duševnega zdravja, želite pridobiti ali poglobiti svoje znanje, se povezati z različnimi strokovnjaki in biti del dragocene izmenjave izkušenj ter vse, ki želite predstaviti svojo raziskavo, projekt ali uspešno strokovno prakso s področja duševnega zdravja, vabimo, da se udeležite konference.

Več dodatnih informacij se nahaja na spletni strani konference.

 

 »Skupaj v iskanju dokazov« je geslo 11. evropske konference duševnega zdravja, ki se bo odvijala med 13. do 15. septembrom 2023 v Grand hotelu Union v Ljubljani. Konferenca sodi med že ustaljene letne dogodke in učne platforme za strokovnjake na področju duševnega zdravja, uporabnike storitev, raziskovalce in vse, ki jih področje duševnega zdravja zanima. Nacionalni inštitut za javno zdravje sodeluje na konferenci kot nacionalni partner, organizatorji pa prihajajo iz Finske.

 Otvoritev konference bo 13. septembra 2023 ob 17.15 z nagovorom prof. dr. Ivana Eržena, strokovnega direktorja NIJZ in predsednice znanstvenega odbora konference prof. Brende Happell iz Avstralije.

Uvodnim nagovorom bo sledilo predavanje Anje Baš, avtorice knjige »Lačna življenja«, ki govori o njenem desetletnem boju z bulimijo. Sicer pa se bodo na dvodnevni konferenci s predavanji predstavili tudi naslednji govorci:

Annelotte Pleij, specializirana medicinska sestra za področje duševnega zdravja, je na svoji poklicni poti delala v več različnih institucijah, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, a čeprav rada dela s pacienti, ni odobravala hierarhičnega sistema teh institucij. Kot del avtonomnega tima v okviru organizacije BuurtzorgT iz Amsterdama na Nizozemskem pomaga organizacijam po vsem svetu pri prehodu na način dela, ki omogoča večjo avtonomijo.

Bas van Riet Paap je direktor organizacije BuurtzorgT na Nizozemskem, kjer delajo z osebami s hudimi psihiatričnimi boleznimi in pogosto s težavami na več področjih življenja. Organizacija BuurtzorgT je bila ustanovljena leta 2014 in jo trenutno sestavlja 72 (multidisciplinarnih) timov. Obravnava oseb poteka na njihovem domu na področju celotne Nizozemske.

Na tokratni konferenci bosta Annelotte Pleij in Bas van Riet Papp predstavila skrb za duševno zdravje na Nizozemskem.

Myra Piat, docentka na Univerzi McGill, na Oddelku za psihiatrijo, raziskovalka na Douglasovem inštitutu za duševno zdravje iz Kanade je po izobrazbi socialna delavka in je sodelovala pri številnih pobudah v zvezi z nastanitvami za ljudi s težavami v duševnem zdravju. Sodelovala je pri reševanju številnih izzivov, s katerimi se soočajo ljudje s težavami v duševnem zdravju, kot je na primer brezdomstvo. Sodelovala je pri posredovanju znanja in implementaciji znanstvenih spoznanj v prakso ter pri raziskovanju z udeležbo. Njena prednostna naloga je vključiti in dati glas različnim deležnikom, zlasti uporabnikom storitev in družinam/negovalcem. Že dve desetletji si prizadeva za preobrazbo sistema storitev za duševno zdravje. Leta 2022 je Myra Piat za svoje delo na področju raziskav in inovacij prejela nagrado prvakov kanadskega združenja za duševne bolezni in duševno zdravje.

Indigo Daya, doktorska kandidatka in znanstvena sodelavka, Big Anxiety Research Center, Univerza v NSW iz Avstralije je skoraj 18 let delala na ključnih mestih na področju duševnega zdravja, tudi na področju izobraževanja in nadzora, sistemskega zagovorništva, vladne politike, reform, svetovanja in programov. Njeno delo temelji na praksah, ki priznavajo globoko pomenljive izkušnje človeka v svetu s preveč travmami, krivicami, sovraštva, nasilja in uničevanja podnebja.

V petek, 15. septembra 2023 ob 9. uri, se bo v okviru 11. evropske konference duševnega zdravja odvila okrogla miza, na kateri bodo sodelujoči razpravljali na temo »Prostori duševnega zdravja«.  Prostor in vzdušje je mogoče doživeti in občutiti zelo različno. Medtem ko je prostor mogoče razumeti z arhitekturnega vidika, nastaja vzdušje v odnosih med ljudmi, skozi pravila in uporabljene prakse. Na okrogli mizi bo govora o tem, kako bi lahko uredili in oblikovali prostore in vzdušja, da bi okrepili duševno zdravje, enakost in varnost za vse. Moderator na okrogli mizi bo postdoktorska raziskovalka Virve Repo z Univerze v Tampereju na Finskem. Razpravljavci na okrogli mizi pa bodo:

Ebba Högström, profesorica arhitekture na Fakulteti za arhitekturo Univerze Umeå iz Švedske. Njeni raziskovalni interesi se nanašajo na družbene institucije, načrtovanje, politiko in arhitekturo s posebnim zanimanjem za geografijo blaginje.

Outi Hietala, samostojna raziskovalka in svetovalka s Finske. V letih 2020–2022 je bila vodja soraziskovalnega projekta Finnich Clubhouse Coalition z naslovom Vključevanje v skupnost in prehodi posameznikov (OSSI).

Kirsty Fishburn je 15 let preden se je lotila doktorskega študija na Univerzi v Hullu opravljala delo medicinske sestre za duševno zdravje. Njeno prevladujoče strokovno področje je forenzično duševno zdravje, specializirano predvsem za diagnozo osebnostnih motenj.

Dr. Maja Simoneti, krajinska arhitektka, aktivna na področju prostorskega in urbanističnega načrtovanja že več kot 30 let, nazadnje kot članica ekipe IPoP – Inštituta za politike prostora v Ljubljani. Med drugim jo zelo zanima sodelovanje javnosti in vključevanje akterjev v procese načrtovanja in upravljanja prostora. V zadnjem času se več ukvarja tudi s povezavami med javnim zdravjem in prostorskim načrtovanjem, zlasti z razvojem novih skupnostnih pristopov k načrtovanju zdravju in sprehodom prijaznih okolij.

Program 11. evropske konference duševnega zdravja se bo zaključil s slavnostnim nagovorom Alviine Alametsä, najmlajše finske poslanke v Evropskem parlamentu, ki je sodelovala pri več pobudah, povezanih z duševnim zdravjem. Kot vodja projektov Finskega združenja za duševno zdravje je leta 2019 organizirala državljansko pobudo za prosto dostopne storitve s področja duševnega zdravja na Finskem.

Vljudno vabljeni, da prisluhnete predavateljem in sodelujočim na 11. evropski konferenci duševnega zdravja, o kateri lahko več informacij najdete tudi na spletnem naslovu: https://ecmh.eu/.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno