Cepljenje

Cepljenje

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi.

Ne spreglejte
Najnovejše
splošno cepljenje_5_o

Cepljenje

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. V zadnjih desetletjih je bilo s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerimkoli drugim zdravstvenim ukrepom. Pomembno je, da se za cepljenje odločamo na osnovi dejstev.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje boste našli zanesljive informacije, znanstveno podprte nasvete glede cepljenja, pripravljene na osnovi dela naših in tujih strokovnjakov javnega zdravja.

cepljenje_starejsi

Navodila in priporočila za cepljenje

Program cepljenja in zaščite z zdravili se v Sloveniji izvaja na podlagi navodil, ki jih pripravlja NIJZ. Navodila vključujejo izvajanje obveznih cepljenj in drugih cepljenj, ki se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja ali državnega proračuna, obveznih cepljenj, ki jih plačajo delodajalci ali posamezniki ter samoplačniških cepljenj.

Vsa navodila in priporočila za cepljenje za izvajalce cepljenja so dostopna na naslednji povezavi.

splošno cepljenje_3_o

Informacije o cepivih in specifičnih imunoglobulinih

Cepiva in specifični imunoglobulini so visoko regulirani celostni biološki pripravki, namenjeni za učinkovito in varno ustvarjanje zaščitnega imunskega odziva na okužbo (aktivna oziroma pasivna imunost) pri cepljeni osebi. Proizvedeni so po najvišjih standardih kakovosti, med postopkom registracije skrbno presojani z vidika učinkovitosti in varnosti, ko so v uporabi, pa so cepiva in specifični imunoglobulini podvrženi stalnemu spremljanju in ocenjevanju z vidika varnosti in učinkovitosti.

cepivo_nijz_informacije_2

Informacije za strokovno javnost

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) za potrebe enotnega in varnega izvajanja cepljenja v Sloveniji pripravlja strokovna priporočila, navodila, obrazce in druge pomembne informacije za izvajalce cepljenja.

Dokumenti za izvajalce cepljenja so zbrani na naslednji povezavi.

Cepljenje in antimalarična zaščita po državah

Cepljenje za potnike

Svetujemo, da se vsak potnik zaradi zaščite svojega zdravja seznani s priporočili glede cepljenja in zaščite z antimalariki že v okviru načrtovanja svojega potovanja v tropske in subtropske kraje. V prvi vrsti gre za ustrezno zaščita potnika pred določenimi boleznimi na ciljni destinaciji, naj bo to s cepljenjem oziroma z zdravili (zaščita pred malarijo), ki je hkrati tudi obveznost po naših predpisih.
Seznam držav s priporočenimi in obveznimi cepljenji je dostopen na naslednji povezavi.

Izpostavljeno

Cepljenje

Koledar cepljenja predšolskih in šolskih otrok v Sloveniji

30. 08. 2023
Cepljenje

Cepljenje odraslih

19. 04. 2016
Cepljenje

Cepljenje starejših

19. 04. 2016
Cepljenje

Cepljenje nosečnic

03. 05. 2018
Cepljenje

Cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi

31. 08. 2023
cepljenje_starejsi

Program cepljenja in zaščite z zdravili

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno