Zrak

Zrak

Slaba kakovost zraka škodi našemu zdravju, blaginji in okolju.

Ne spreglejte
Najnovejše
zrak_5_o

Zrak

Onesnažen zrak je poleg podnebnih sprememb najbolj pomemben dejavnik tveganja za bolezni, povezane z zdravjem in okoljem. Raziskave kažejo visoko stopnjo povezanosti onesnaževal zraka z boleznimi srca in ožilja, dihal, nevrološkimi obolenji, sladkorno boleznijo in težavami v reproduktivnem zdravju.

Čist zrak je osnovna človekova pravica in je poglaviten za zdravo in produktivno družbo.

zrak_6_o

Izpostavljenost onesnaženemu zraku

Vzroke onesnaženja zraka, glavna sta nedvomno promet in individualna kurišča pozimi, je praktično nemogoče odstraniti. Onesnaženemu zraku, dejavniku tveganja za nastanek bolezni, je stalno ali občasno izpostavljen vsak prebivalec velikih mest Evrope. V Evropi je okoli 90 % mestnega prebivalstva izpostavljenega prekomernim vrednostim prašnih delcev (PM), dušikovih oksidov (NOx), ozona (O3) in benzena. Ocenjuje se, da v Evropi od 40.000–130.000 ljudi na leto umre za posledicami izpostavljenosti onesnaženemu zraku, katerega vzrok je promet.

LjubljanskiGrad1-1

Zrak v Sloveniji

Za Slovenijo velja, da so najbolj onesnažena mesta v kotlinah pozimi, ko pride do temperaturne inverzije (Ljubljana, Celje, Zasavje) in se onesnaževala zraka zadržujejo in nabirajo v kotlinah. Visoke koncentracije onesnaževal v zraku so predvsem v času prometnih konic (zjutraj, pozno popoldne). Vzroki za onesnažen zrak v Sloveniji so predvsem promet in individualna kurišča, pa tudi industrija. V poletnem času se pojavlja onesnaženost zraka z ozonom, zlasti na Primorskem.

air-purifying-plants-1588597694

Notranji zrak

Kakovost zraka, ki ga dihamo, ima pomemben vpliv na naše počutje in zdravje. V preteklosti smo onesnaženosti notranjega zraka posvečali precej manj pozornosti kot onesnaženosti zraka na prostem. Ker tudi do 90 odstotkov svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, je zelo pomembno, da  je zrak v naših bivališčih, v šoli, na delovnih mestih in v drugih zaprtih prostorih, čist.

Izpostavljeno

Moje okolje

Povišane koncentracije troposferskega ozona – priporočila za prebivalce

06. 06. 2023
Moje okolje

Notranji zrak – Priporočila za prebivalce

28. 08. 2019
Moje okolje

Kurilna sezona prinaša tudi onesnažen zrak

26. 10. 2023
Moje okolje

Nove globalne smernice o kakovosti zraka Svetovne zdravstvene organizacije (SZO)

07. 10. 2021
Moje okolje

Povišane ravni delcev v zraku – priporočila za prebivalce

26. 10. 2023
zrak_5_v

Pomen prezračevanja za naše zdravje

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno