Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Koronavirus

V skladu z metodologijo spremljanja okužb s SARS-CoV-2 (covid-19) zajemamo laboratorijsko potrjene primere z datumom izvida za pretekli dan. Ker so podatki v stalnem procesu zbiranja in posodabljanja, se podatki za nazaj lahko spremenijo. Zbrani podatki do vključno preteklega dne se osvežijo vsak dan do 10. ure.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 30.10.2023
Objavljeno: 30.10.2023

S 1. aprilom 2023 smo umaknili nekatere vsebine o covidu-19 z naslovnice spletne strani in jih umestili v zmanjšanem obsegu na vsebinsko področje nalezljivih bolezni. Glede na epidemiološko situacijo je smiselno prilagoditi zbiranje in poročanje podatkov o covidu-19. NIJZ bo na podlagi podatkov in informacij iz sistemov spremljanja še naprej skrbno spremljal epidemiološko situacijo covida-19 v Sloveniji in po potrebi objavljal podatke in prikaze, ki so smiselna osnova za javno zdravstvene ukrepe za obvladovanje te bolezni.

Število prijavljenih primerov okužb s covidom-19 podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja.

Interaktivni prikaz cepljenja proti covidu-19

Epidemiološko modeliranje

Spremljanje v odpadnih vodah


[1] Všteti so opravljeni laboratorijski testi v okviru rutinskega testiranja in Nacionalne raziskave covid-19 iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Celje, NLZOH Koper, NLZOH Kranj, NLZOH Ljubljana, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto, Klinike Golnik, Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Splošne bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici, Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, UKC Ljubljana in pridobljeni podatki iz tujih laboratorijev (Early Warning and Response System of the European Union (EWRS)).

[2] Všteti so opravljeni laboratorijski testi iz testirnih mest za hitro antigensko testiranje (HAGT).

[3] V skupno število potrjenih primerov so vštete tudi osebe za katere še ni znan podatek o spolu. Podatek se kasneje pridobi.

[4] Za izračun ocene aktivno okuženih uporabljamo metodologijo European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Upoštevamo skupno število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh, kjer iz ocene izključimo umrle. Metodologija ECDC je opisana v ECDC Rapid Risk Assessement (https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-rapid-risk-assessment-coronavirus-disease-2019-ninth-update-23-april-2020.pdf ): »The 14-day incidence of reported covid-19 cases in the EU/EEA and UK, providing an estimate of the prevalence of active cases in the population«. ECDC podatke o skupnem številu potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 000 prebivalcev prikazuje po državah po svetu (https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases). Gre za epidemiološki kazalnik s katerim skušamo oceniti, koliko je takšnih primerov, ki so še kužni in lahko širijo bolezni. Gre za oceno, ki temelji na predpostavki, da je zbolela oseba kužna od sedem do 12 dni v zmernih primerih in v povprečju do dva tedna v hudih primerih obolenja covid-19.

[5] Zadnjih sedem dni je obdobje večje negotovosti glede podatkov o umrlih. Za zadnjih sedem dni se uporablja vir podatkov Evidenca nalezljivih bolezni po Zakonu o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (ZZPPZ) (Prijava obolenja-smrti za nalezljivo boleznijo), v kolikor umrla oseba ni zavedena v Centralnem registru podatkov o pacientih (CRPP).


Arhiv objavljenih poročil

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno