Nalezljive bolezni od A do Ž

Salmoneloza (okužbe s salmonelami)

Nalezljive bolezni od A do Ž

Je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Razširjena je po vsem svetu.

Zadnje posodobljeno: 22.11.2022
Objavljeno: 22.11.2022

Povzročitelj
Povzročitelji so bacili iz družine Enterobakterij. Znanih je več kot 2400 serotipov. Delimo jih na tifusne salmonele (Salmonella Typhi in Salmonella Paratyphi) in netifusne, ki so pogosti povzročitelji driske.

Doba inkubacije
Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur.

Način prenosa
Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo.
Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi.
S salmonelo se (teoretično)  lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko.
Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Dovzetnost za okužbo
Dovzetnost za okužbo je splošna. Bolj dovzetne so osebe, ki prejemajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, osebe z oslabljeno odpornostjo.

Simptomi in znaki bolezni
Okužba poteka pogosto brez znakov.  Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska,  bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov*. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.

Kužnost
Bolniki in klicenosci so kužni dokler  izločajo bakterijo z blatom*.

Zdravljenje
Zdravljenje je simptomatsko: skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine. Posebna dieta ni potrebna, bolnik naj uživa lahko hrano. Če bolniku grozi dehidracija, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Pomembna je dosledna higiena, kar pomeni natančno umivanje rok in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave.

Preprečevanje bolezni
Salmonelozo preprečujemo z:
•    dobro osebno higieno, umivanjem rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino; oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo ipd.
•    da preprečimo t.i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, uporabljamo za obdelavo surovega mesa, v katerem so lahko prisotne salmonele in /ali drugi mikrobi, poseben pribor in deske.
•    ustreznim shranjevanjem živil. Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
•    Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.
•    Pred potovanjem v kraje, kjer je tifus endemičen, se lahko zaščitimo s cepljenjem. (Tifusa v Sloveniji že več deset let nismo zabeležili, razen redkih, vnešenih primerov, ki so se okužili med potovanjem in / ali bivanjem v Afriki, Aziji ipd.).

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno