Varnost živil

Varnost živil

Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja.

Ne spreglejte
Najnovejše
side-view-male-chef-washing-vegetables

Varnost živil

Varna živila, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja. Velik spekter bolezni, ki se prenašajo z živili, je v svetu še vedno naraščajoč problem. Bolezni so rezultat uživanja onesnaženih živil, ki se lahko pojavijo v katerikoli stopnji živilske verige, od pridelave oziroma proizvodnje živila do zaužitja in so posledica okoljskih onesnaženj, neprimernih kmetijskih ali proizvodnih praks in skladiščenja ter neznanja in neosveščenosti pri izbiri in pripravi hrane.

prehranska_dopolnila_nutrivigilanca

Nutrivigilanca

Nutrivigilanca je evropska povezava, ki je namenjena prepoznavi novih tveganj predvsem povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil, obogatenih živil in novih živil. Z nutrivigilanco krepimo izmenjavo informacij med uporabniki (potrošniki), nosilci živilske dejavnosti ter pristojnimi institucijami v državi in v EU. Izmenjava informacij vključuje osveščanje in opozarjanje na možne škodljive ali neželene učinke ter poročanje o njih.


Se vam je ob uživanju prehranskih dopolnil zgodil neželeni dogodek? Ste izkusili neželene učinke (npr. slabost, bruhanje, rdečica, alergija)?

Ob kakršnihkoli resnih težavah obiščite svojega zdravnika, izpolnite pa naše poročilo. Morda boste preprečili podobno izkušnjo pri drugih uporabnikih in pripomogli k hitremu obveščanju!

Caucasian female scientist looking at strawberries in her research lab

Sodelovanje z EFSA

EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) je bila ustanovljena januarja 2002 po številnih krizah v živilskem sektorju konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot neodvisen znanstveni vir svetovanja in obvestil o tveganjih, povezanih z živilsko verigo.

Informacijska točka EFSA je v Sloveniji na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Več informacij najdete na naslednji povezavi.

Člani znanstvenih mrež prihajajo iz različnih institucij v Sloveniji. Na NIJZ smo člani znanstvene mreže za mikrobiološko oceno tveganja, znanstvene mreže za ocenjevanje tveganja v povezavi z nanotehnologijo, znanstvene mreže za materiale v stiku z živili, znanstvene mreže za podatke o zaužitih količinah živil , znanstvene mreže za komunikacijo ter znanstvene mreže za nova živila.

Sodelovanje NIJZ z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA)

Izpostavljeno

Varnost živil

Virusi v živilih

06. 12. 2022
Moje okolje

Bakterije v živilih

26. 10. 2022
Moje okolje

Paraziti v živilih

22. 12. 2022
Varnost živil

Pesticidi v živilih

07. 12. 2022
Moje okolje

Uporaba čistil in razkužil v domači kuhinji

26. 09. 2022
washing-hands-g2445b8632_1920

Pomen umivanja rok v domači kuhinji

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno