Varnost živil

Kaj lahko sami naredimo za varno uporabo materialov v stiku z živili

Varnost živil

Podana so kratka navodila za varno uporabo materialov v stiku z živili.

Zadnje posodobljeno: 17.03.2023
Objavljeno: 17.03.2023

Vedno natančno preberite navodila za uporabo materiala oziroma izdelka in se jih držite.

Za varno uporabo materialov v stiku z živili svetujemo:

 • Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku.
 • Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah (npr. plastenk za vodo ne shranjujte v avtu v poletnem času, saj so temperature v avtu, zaprtem na soncu, lahko poleti lahko zelo visoke).
 • Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje (niso namenjeni večkratni uporabi), uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
 • Če pa  že uporabite  rabljeno embalažo, jo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene in morebitno večkratno uporabo pa mogoče ni primerna. Pazite, da jo pred uporabo temeljito očistite.
 • Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
 • Pri grelnikih vode ne odstranjujte prepogosto vodnega kamna. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih nekaj zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
 • V posodah (iz nerjavečega jekla, v kovinskih posodah z različnimi prevlekami) pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
 • Silikonske pekače pred prvo uporabo pregrejte v pečici, pečico nato odprite in kuhinjo prezračite.
 • Nehajte uporabljati keramično, kvazikeramično, melaminsko ali emajlirano, ali drugo posodo, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
 • Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
 • Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk…) v posodi s hrano med kuhanjem.
 • Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi (PTFE) in kvazikeramičnimi prevlekami nad temperaturo, ki jo je predpisal proizvajalec in pazite, da pri uporabi ne prihaja do hitrih temperaturnih sprememb (ko npr. v vročo posodo nalijete hladno vodo). Posodo s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila, pri kuhanju ali serviranju pa ne uporabljajte ostrih pripomočkov.
 • Za zmanjšanje izpostavljenosti PFAS spojinam zmanjšajte uporabo posode s prevlekami proti prijemanju, ki vsebujejo PFAS spojine (iščite napis PTFE free) in embalažnega papirja, ki je odporen na maščobo.
 • Plastične posode s prečrtanim simbolom za uporabo mikrovalovne pečice ne uporabljajte v mikrovalovni pečici. To še posebej velja za melaminsko posodo. Če pa na posodi ni nobenega simbola, ni jasno ali je posoda primerna za uporabo v mikrovalovni pečici ali ne, in jo raje v njej ne uporabljajte.

Slika: Znak, s katerim so po določilih Uredbe 1935/2004 opremljeni materiali in izdelki namenjeni za stik z živili (razen izdelkov, ki so zaradi svojih značilnosti nedvoumno namenjeni stiku z živili).

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno