Tobačni in

Tobačni in povezani izdelki

Tobačni in povezani izdelki povzročajo zasvojenost in škodujejo zdravju.

Ne spreglejte
Najnovejše
kajenje_opustitev_prenehanje

Pomoč pri opuščanju kajenja v Sloveniji

Brezplačni anonimni svetovalni telefon 080 2777 deluje vsak dan med 7. in 10. uro ter 17. in 20. uro. V zdravstveno-vzgojnih centrih in centri za krepitev zdravja potekajo brezplačne skupinske delavnice in individualno svetovanje. Več o pomoči pri opuščanju kajenja lahko preberete na spletni strani »Skupaj za zdravje«. V lekarnah je na voljo nikotinsko nadomestno zdravljenje (žvečilke, obliži in inhalatorji). Zdravila na recept predpiše osebni zdravnik. Pomoč je na voljo tudi na forumu Med.over.net.

Vaping device

Informacije za odrasle

Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, pomemben vpliv na neenakosti v zdravju ter velike stroške za posameznika, zdravstveni sektor in družbo. V zadnjem času se v Sloveniji pojavljajo novi tobačni izdelki in izdelki z nikotinom, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, po katerih posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli. Med mladostniki postajajo vedno bolj popularni tudi tobačni izdelki za uporabo v ustih (snus, fuge), ki se v Sloveniji prodajajo po oznako tobak za žvečenje. V Sloveniji se odstotek kadilcev znižuje med odraslimi in mladostniki, odstotki uporabnikov elektronskih cigaret, ogrevanih tobačnih izdelkov in nikotinskih vrečk pa zvišujejo. Več informacij o različnih izdelkih lahko poiščete na spodnjih povezavah.

 

mladi

Informacije za mladostnike in mlade odrasle

V zadnjem času se v Sloveniji pojavljajo novi tobačni izdelki in izdelki z nikotinom, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, popularnejši pa postajajo tudi tobačni izdelki za uporabo v ustih (snus, fuge), ki se v Sloveniji prodajajo po oznako tobak za žvečenje. Če želiš pridobiti verodostojne informacije o navedenih izdelkih in učinkih nikotina na tvoje zdravje ter o učinkih teh izdelkov na okolje, klikni na spodnje povezave.

Izpostavljeno

Tobačni in povezani izdelki

Z opustitvijo kajenja izboljšajte svoje zdravje in preprečite zaplete covid-19

25. 11. 2020
Koronavirus

Ali so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2? Kje lahko kadilci trenutno dobijo pomoč pri opuščanju kajenja?

30. 03. 2020
Alkohol

Predstavitev rezultatov največje raziskave skritega nakupovanja tobačnih in alkoholnih izdelkov s strani mladoletnih oseb v Sloveniji

09. 06. 2020
Mediji

Na poti do Slovenije brez tobaka 2040 – ob mesecu preprečevanja zasvojenosti

03. 11. 2021
Dan brez cigarete, tobak

31. januar – Dan brez cigarete: Dan brez kajenja naj postane življenje brez kajenja

Podatki

Kajenju tobaka pripisujemo številne smrti, mnoge od teh so prezgodnje

Letno zaradi tobaku pripisljivih bolezni umre 3123 prebivalcev Slovenije - tobaku je pripisljiva skoraj vsaka šesta smrt (15 %).

Najpogostejši vzrok tobaku pripisljivih smrti je rak – vsaka druga tobaku pripisljiva smrt je posledica raka. Bolezni srca in žilja so vzrok skoraj vsaki tretji tobaku pripisljivi smrti, bolezni dihal pa vsaki šesti. V številu in odstotku tobaku pripisljivih smrti ter stopnjah tobaku pripisljive umrljivosti se v obdobju 1997-2019 kažejo ugodni trendi.

60

prebivalcev Slovenije umre vsak teden zaradi tobaku pripisljivih bolezni.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno