Tobačni in povezani izdelki

Z opustitvijo kajenja izboljšajte svoje zdravje in preprečite zaplete covid-19

Tobačni in povezani izdelki

Zadnje posodobljeno: 25.11.2020
Objavljeno: 25.11.2020

Kadilci imajo zvišano tveganje za povečano resnost poteka in za smrt zaradi okužbe s covid-19.

Dostopni dokazi kažejo, da imajo kadilci ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za povečano resnost obolenja in za smrt zaradi okužbe s COVID-19. Kajenje oslabi delovanje pljuč, okvarjen je migetalčni epitel, ki je zaščita dihalnih poti, poslabšan je imunski odgovor, zato je oslabljena moč telesa za boj proti koronavirusu. Z zvišanim tveganjem za komplikacije covid-19 so povezane tudi sladkorna bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen, bolezni srca in žilja, kajenje pa je eden najpomembnejših vzrokov teh bolezni.

Priporočljivo je tudi, da se nekadilci izogibajo izpostavljenosti tobačnemu dimu, saj lahko le-ta tudi predstavlja potencialno tveganje za povečano resnost poteka covid-19.

 

Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom.

Trenutno še ni na voljo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Vendar pa so osebe, ki kadijo tobak, bolj dovzetne za okužbe dihal, zato je verjetno, da so kadilci bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom v primerjavi z osebami, ki ne kadijo. Možnost okužbe z novim koronavirusom je lahko večja tudi zato, ker so prsti (in morda onesnažene cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Možnost okužbe se lahko poveča tudi, če isti izdelek uporablja več oseb, najpogosteje se v skupinah uporabljajo npr. vodne pipe.

 

Varnih tobačnih in povezanih izdelkov ni.

Elektronske cigarete in covid-19: Zaenkrat ni na voljo dokazov o povezavi med uporabo elektronske cigarete in covid-19.  Možnost okužbe z novim koronavirusom je pri uporabnikih elektronske cigarete potencialno lahko večja, ker so pri njih prsti (in morda onesnaženi ustnik elektronske cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Dostopne raziskave tudi kažejo, da ima aerosol elektronskih cigaret škodljive posledice na celice pljuč in zmanjšuje sposobnost odziva na okužbe ter zvišuje tveganje za bolezni dihal ter srca in žilja.

Tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva: Zaenkrat ni na voljo dokazov o povezavi med uporabo tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva, in covid-19. Nasploh so verodostojni podatki o teh izdelkih še zelo omejeni, a glede na dostopne podatke je uporaba teh izdelkov verjetno povezana s škodljivostjo za pljuča in imunski sistem.

V različnih medijih so prisotne zavajajoče informacije o manj tveganih tobačnih in povezanih izdelkih glede tveganja okužbe ali težjega poteka covid-19, tudi o koristni vlogi nikotina v preprečevanju ali zdravljenju covid-19. Do sedaj ni na voljo nikakršnih dokazov, da so te trditve resnične.

 

Opustitev kajenja, ki prinese številne koristi za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, ima v času covid–19 še dodatne koristi za zdravje. Svetujemo čim prejšnjo opustitev kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov. Le tako lahko pridobite največ koristi za svoje zdravje.

Trenutno ni znano, koliko pred morebitno okužbo z novim koronavirusom bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za komplikacije ob okužbi. Vemo pa, da si pljuča opomorejo dokaj hitro po opustitvi kajenja. Že dva tedna po opustitvi kajenja se začne izboljševati pljučna funkcija, po enem mesecu pa se začnejo zmanjševati kašelj in težave pri dihanju. Cilije (migetalke) se pričnejo popravljati in ponovno opravljati svojo zaščitno nalogo. Zmanjša se verjetnost okužb dihal. Že kmalu po opustitvi kajenja se izboljša tudi stanje srca in žilja. Pol dneva po opustitvi kajenja se raven ogljikovega monoksida v krvi vrne na normalne vrednosti, po dveh tednih se začne zmanjševati tveganje za srčni infarkt. Osebe s sladkorno boleznijo imajo praktično takoj po opustitvi kajenja boljši nadzor nad krvnim sladkorjem.

 

Kje lahko dobite pomoč pri opuščanju?

Na voljo je brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77, kjer lahko vsak pridobi vse potrebne informacije o opuščanju oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/.

Do nadaljnjega ne potekajo brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja v Zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma Centrih za krepitev zdravja. Ta vrsta pomoči bo ponovno vzpostavljena takoj, ko bo to možno. Do takrat si lahko pomagate z navodili, ki so dostopna na internetni strani: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/.

lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

 


Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno