Tobačni in povezani izdelki

Nacionalni simpozij ob svetovnem dnevu brez tobaka 2023 in podelitev nagrad Svetovne zdravstvene organizacije

Tobačni in povezani izdelki

Vsako leto 31. maja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in globalni partnerji praznujemo svetovni dan brez tobaka. Danes je v Ljubljani potekal nacionalni simpozij ob svetovnem dnevu brez tobaka 2023 »Za Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. Ob tej priložnosti je na Zdravniški zbornici Slovenije potekala tudi slavnostna podelitev nagrad Svetovne zdravstvene organizacije za dolgoročno zavezanost in izjemen prispevek k napredku ukrepov in politik za nadzor nad uporabo tobaka in povezanih izdelkov, ki so jo prejeli posamezniki in organizacije iz evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije.

Zadnje posodobljeno: 25.05.2023
Objavljeno: 25.05.2023

Svetovna zdravstvena organizacija vsako leto podeli nagrade organizacijam in posameznikom, ki spodbujajo in uveljavljajo nadzor nad tobakom v regiji. SZO skrbno izbira nagrajence in s tem izkaže priznanje za njihovo dolgoročno predanost in izjemen prispevek k raziskavam, zagovorništvu, promociji zdravja in krepitvi zmogljivosti na teh področjih in hkrati dviguje ozaveščenost in krepi podporo ukrepom za nadzor nad tobakom po vsem svetu.

Govor Vesne Kerstin Petrič

Nagrajenci Svetovne zdravstvene organizacije iz evropske regije SZO ob dnevu brez tobaka 2023:

  • Belgija: gospa Suzanne Gabriels, Fundation contre le Cancer,
  • Grčija: profesor Panagiotis Behrakis, SmokeFreeGreece,
  • Kazahstan: dr. Jamilya Sadykova, javni sklad “Temekisiz”, nacionalna koalicija “Za Kazahstan brez kajenja”,
  • Nizozemska: dr. Reinskje Talhout, Nacionalni inštitut za javno zdravje in okolje (RIVM),
  • Slovenija: Skupina za preprečevanje in zmanjševanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki jo vodi Helena Koprivnikar, dr. med., spec. in deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Več o nagrajencih:

Suzanne Gabriels je znana in cenjena strokovnjakinja za nadzor nad tobakom in si neumorno prizadeva izboljšati belgijsko politiko nadzora nad tobakom. Njeno zagovorniško delo in sodelovanje na različnih ravneh je imelo ključno vlogo pri izvajanju FCTC WHO v Belgiji. Bila je glavna sila za sprejetje strategije za generacijo brez tobaka leta 2022, ki vključuje povečano obdavčitev tobačnih in zeliščnih izdelkov za kajenje, navadno embalažo za vse tobačne in zeliščne izdelke za kajenje, prepoved nikotinskih in kanabinoidnih vrečk ter elektronskih cigaret za enkratno uporabo, izvajanje ukrepov za preprečevanje motenj tobačne industrije in strožjo prepoved oglaševanja tobaka.

Prof. Panagiotis Behrakis je priznani svetovni strokovnjak za javno zdravje in nadzor nad tobakom, njegova prizadevanja pa so v zadnjih letih osredotočena na preprečevanje uporabe tobaka med mladimi v Grčiji. Pod njegovim vodstvom je SmokeFreeGreece izvedel vrsto izobraževalnih dejavnosti, vključno s študentskimi seminarji, delavnicami za učitelje in nacionalnimi konferencami. Ta prizadevanja so dosegla znaten del grške šolske populacije in prispevala k zmanjšanju razširjenosti kajenja med mladimi. SmokeFreeGreece je Evropska komisija izbrala za eno najboljših pobud nevladnih organizacij (NVO) zaradi izjemnih prizadevanj pri preprečevanju rabe tobaka. V preteklosti je profesor Behrakis je bil tudi glavni raziskovalec na več evropskih projektih.

Dr. Jamilya Sadykova je predana in izkušena zagovornica javnega zdravja, ki že od leta 2005 podpira Ministrstvo za zdravje Kazahstana pri spodbujanju strogih ukrepov za nadzor tobaka. Leta 2020 je vodila komunikacijsko kampanjo in politične dialoge, ki so zagovarjali celovit sklop tobačnih izdelkov. V Kazahstanu nova zakonodaja, sprejeta julija 2020, med drugim vključuje prepoved razstavljanja tobačnih izdelkov na prodajnem mestu, popolno prepoved brezdimnega tobaka in poostrene kazni za kršitve določb nadzora nad tobakom.

Dr. Reinskje Talhout je prispevala k različnim skupnim projektom EU na področju nadzora nad tobakom in je tudi članica upravnega odbora Svetovnega foruma regulatorjev za tobak. Njene raziskave so bile ključnega pomena pri osvetlitvi vloge opisov okusov in drugih senzoričnih dejavnikov pri privlačnosti novih nikotinskih in tobačnih izdelkov ter prispevale k boljšemu razumevanju izzivov, s katerimi se soočajo kadilci, ki poskušajo opustiti kajenje. Je pionirka na področju regulativne znanosti za tobačne izdelke, ki raziskuje kemično sestavo in lastnosti tobačnih izdelkov od leta 2004.

Skupino za preprečevanje in zmanjševanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje sestavljalo izjemni strokovnjaki iz različnih nacionalnih institucij in nevladnih organizacij, ki so pokazali izjemno predanost nadzoru nad tobakom tudi v najzahtevnejšem obdobju kot je bila pandemija covida-19. Zahvaljujoč predanosti poslanstvu in odločnosti članov skupine preprečevanje in opuščanje uporabe tobaka ostaja prednostna naloga v Sloveniji z avtorstvom in zagovorništvom prve slovenske strategije za nadzor nad tobakom, ki predvideva, da bo Slovenija do leta 2040 postala brez tobaka in nikotina, z uspešno obrambo obstoječih ukrepov nadzora nad tobakom, kot je pravočasna uvedba navadne embalaže v Sloveniji, kljub poskusom tobačne industrije, da bi ta proces preložili za dve leti ter prispevkom na mednarodnemu področju in tudi na področju raziskav.

Tema letošnjega svetovnega dneva brez tobaka 2023 je “Pridelujte hrano, ne tobaka”. Globalna kampanja 2023 je namenjena mobilizaciji vlad, da odpravijo subvencije za gojenje tobaka in uporabo prihrankov za programe nadomeščanja pridelkov, ki podpirajo kmete pri zamenjavi in izboljšanju prehranske varnosti in prehrane; ozaveščati skupnosti pridelovalcev tobaka o prednostih opuščanja tobaka in gojenja trajnostnih pridelkov; podpirajo prizadevanja za boj proti dezertifikaciji in degradaciji okolja z zmanjšanjem gojenja tobaka ter razkrivajo prizadevanja industrije, da bi ovirala trajnostno delo za preživetje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno