Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Preprečevanje poškodb

Otroci se že veselijo, da se bodo za noč čarovnic oblekli v čim bolj strašljive kostume in maske. Da se rajanje »čarovnic« in »duhov« ne bi končalo v solzah, se z otroki prej dogovorimo o spoštovanju pravil, ki bodo zmanjšala njihovo tveganje za različne poškodbe.

Zadnje posodobljeno: 27.10.2023
Objavljeno: 27.10.2023

Izbira kostuma

 • Na kostum našijemo trakove/okraske, ki odbijajo svetlobo ali žarijo v temi, da bo dobro viden tudi v mraku. Če je mogoče za otroka izberemo kostum svetle barve.
 • Preverimo oznako na kostumu in se prepričamo, da je izdelan iz negorljivih ali počasi gorljivih tkanin. Če bomo izdelali kostum sami, prav tako uporabljamo le materiale, ki so negorljivi ali počasi gorljivi.
 • Če je zunaj hladno, naj bo pustni kostum nekoliko večji, da ima otrok pod njim lahko oblečena topla oblačila, vendar ne predolg, da bi se lahko vanj spotaknil in padel. Izogibati se je treba uporabi obutve, ki je otroku prevelika ali ima visoke pete.
 • Otrok v maski pogosto slabo vidi in težje diha. Zato je bolje, da mu namesto tega obraz poslikamo z ličili in barvami, ki so primerne za poslikavo obraza, na glavo pa mu nadenemo pokrivalo. Nekaj dni pred prireditvijo na manjši površini kože preverimo, da otrok na barve ni alergičen.
 • Poskrbimo, da pokrivalo, lasulja ali brada ne prekrivajo otrokovih oči, nosa ali ust. Tudi v kostumu s kapuco otrok slabše vidi okrog sebe.
 • Dodatni rekviziti, npr. čarovniške paličice, meči ipd., naj bodo kratki in naj imajo konice iz mehkega materiala (ali na konicah vakuumske kapice), da ne povzročijo poškodb, zlasti poškodb oči.

 

Izrezovanje buč in okrasitev doma

 • Buče naj izrezujejo le odrasle osebe, otroci pa jih lahko okrasijo s svetlečimi barvami ali naravnimi materiali.
 • Bučo, v kateri gori svečka, postavimo na negorljivo in stabilno podlago najmanj meter stran od zaves in drugih lahko vnetljivih predmetov. Nameščena naj bo zunaj dosega majhnih otrok. Nikoli je ne pustimo brez nadzora, da ne pride do požara. Še bolje je, da za osvetlitev buče ali dekoracijo uporabimo električne svečke ali svetleče palčke.
 • Tudi ostale sveče postavimo zunaj dosega otrok in jih prižgemo le, če stojijo na podstavkih ali v svečnikih, izdelanih iz negorljivih materialov. Lahko vnetljiva dekoracija, npr. papirnati ali leseni okraski, sintetične pajkove mreže in pajčevine, suha koruzna stebla ipd. naj bodo najmanj meter stran od prižganih sveč, kamina, žarnic in grelcev. Preden zapustimo prostor, vse sveče ugasnemo. Vžigalice in vžigalnike shranjujemo zunaj dosega otrok.
 • Če za okrasitev uporabimo električne lučke, morajo biti izdelane skladno z evropskimi varnostnimi standardi. Preden jih obesimo, preverimo, ali vse žarnice svetijo in ali so električne žice nepoškodovane.
 • Napihljivi baloni so nevarni za otroke do 8. leta starosti. Otroci se lahko zadušijo z nenapihnjenim balonom ali z delci balona, ko le-ta poči. Ne dovolimo, da bi otroci sami napihovali balone ali se igrali z nenapihnjenimi baloni. Balone uporabljamo izključno za dekoracijo.

 

Prireditve za noč čarovnic

 • Na prireditvi otrok, mlajših od 12 let, nikoli ne pustimo brez nadzora odrasle osebe.
 • Če starejšim otrokom dovolimo, da hodijo okrog samostojno, naj bodo vedno v skupini prijateljev. Pred odhodom se dogovorimo, h komu bodo šli in kdaj bodo prišli nazaj domov. Pri sebi naj imajo mobilni telefon.
 • Poučimo jih, naj ostanejo ves čas skupaj s prijatelji, in nikoli ne vstopajo v domove ali avtomobile neznancev.
 • Starejšim otrokom dovolimo, da gredo na prometne ulice brez spremstva odrasle osebe šele, ko smo prepričani, da so sposobni varnega ravnanja v prometu. Pred odhodom na prireditev otroka spomnimo, naj pospravi elektronske naprave in slušalke v žep, da bo lahko pozoren na promet. Po pločniku naj hodi (ne teče) in vedno prečka cesto na urejenem prehodu za pešce. Mnogo nezgod se zgodi, ko otroci nenadoma stopijo na cesto med parkiranimi avtomobili.

 

Sladkarije

 • Če so na prireditvi na voljo prigrizki in sladkarije, otrokom dovolimo vzeti le tiste, ki so originalno zapakirani in imajo veljaven rok trajanja. Otroci naj podarjene sladkarije pojedo postopno in v zmernih količinah.
 • Majhni otroci naj ne jedo trdih ali lepljivih bombonov in žvečijo žvečilk, ker se z njimi lahko zadušijo.

Če ima naš otrok alergijo na hrano, vedno preverimo oznake na sladkarijah o vsebnosti snovi, na katere je otrok alergičen, npr. arašidi, drevesni oreščki, mleko, jajca, soja, pšenica ipd.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno