Preprečevanje poškodb

Padec televizorja ali pohištva na otroka

Preprečevanje poškodb

Morda mislite, da prevračanje televizorja zdaj, ko so tanki LCD televizorji zamenjali težke katodne televizorje, ni več nevarno za otroke. Današnji modeli z ravnim ekranom so res precej lažji od starih televizorjev, vendar to ne pomeni, da so lahki. Najnovejši televizorji z ekranom velikih dimenzij skupaj s podstavkom tehtajo tudi 40-45 kg.

Zadnje posodobljeno: 16.08.2023
Objavljeno: 16.08.2023

Nevarnost je največja, če televizor stoji na predalniku, saj so varnostni preizkusi razkrili, da je večina modelov predalnikov nestabilnih, še posebej, ko odpremo predale.

 

Najbolj ogroženi so otroci, stari 5 let ali manj

Predšolski otroci velikokrat pohištva ne uporabljajo na predvideni način, temveč plezajo po odprtih predalih na predalniku, knjižnih policah in drugem pohištvu, da bi dosegli stvari, ki so pospravljene visoko zunaj njihovega dosega. Če je na pohištvu tudi televizor, se lahko pohištvo skupaj s televizorjem prevrne na otroka, pri čemer ga z vso težo udarita in/ali stisneta pod seboj. Posledice so lahko zelo hude, npr. poškodbe glave, vratu in notranjih organov zaradi topega udarca ali zadušitev otroka zaradi stisnjenja prsnega koša pod težkim predmetom.

 

Televizor varno pričvrstimo

Televizor z ravnim zaslonom, ki ima velik zaslon in manjši zadnji del, je spredaj težek, zato ga je lažje prevrniti. Najbolj varno je, da ga namestimo na steno in pritrdimo s stenskimi nosilci, lahko pa ga postavimo tudi na nizko omarico in ga na steno pričvrstimo z uporabo posebnih sider ali varnostnih trakov. Enako velja tudi za ekran računalnika. Pri tem upoštevamo navodila proizvajalca.

Starejši, škatlasto oblikovan televizor s katodno cevjo postavimo na nizek, trden in stabilen kos pohištva, ki zdrži težo televizorja. Prav tako ga na steno pričvrstimo z uporabo posebnih sider ali varnostnih trakov.

 

Pohištvo pritrdimo na steno

Tudi pohištvo, npr. predalnik, visoko omaro s policami ipd., na steno pričvrstimo z uporabo posebnih stenskih nosilcev ali varnostnih trakov.

Na predale dodatno namestimo še varovala za zapiranje, tako da otrok predalov ne more odpreti. Če je odprtih več predalov hkrati, se namreč težišče predalnika premakne naprej, zaradi česar se ta lažje prevrne. Običajno lahko varovala za zapiranje predalov varno uporabljamo le do približno 3. leta otrokove starosti oziroma dokler otrok ne zmore sam odpeti varoval.

 

Predmete na pohištvu prerazporedimo ali pospravimo

Težje predmete, npr. zabojčke z igračami, knjige, glinene vaze ipd., hranimo na spodnjih policah in v spodnjih predalih. S tem preprečimo, da bi težki predmeti padli na otroka, če bi jih skušal doseči.

Daljinskih upravljalnikov, hrane, igrač in drugih zanimivih predmetov ne shranjujemo na takih mestih, kjer pritegnejo pozornost otroka. Lahko bi ga zamikalo, da bi splezal na pohištvo in segel po njih.

 

Stari katodni televizor recikliramo

Razmislimo o varnem in odgovornem recikliranju starejšega televizorja, namesto da ga enostavno prenesemo v otroško sobo.


POVEZANE TEME

Padci otrok s pohištva in po stopnicah

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno