Nalezljive bolezni

Priporočila za zaščito zdravja v sezoni okužb dihal

Nalezljive bolezni

Priporočila za zaščito zdravja ne posegajo pomembno v vsakdanje življenje večine posameznikov, z njihovim izvajanjem pa lahko vsak zaščiti svoje zdravje in zdravje bližnjih. Pomembno je, da se zaščiti ranljive skupine prebivalstva, pri katerih lahko okužbe dihal potekajo težje (oskrbovanci domov za starejše občane, starejše osebe, kronični bolniki*, majhni otroci, nosečnice, osebe z izjemno povečano telesno težo) in s tem prepreči porast težje potekajočih okužb dihal.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 03.04.2023
Objavljeno: 03.04.2023

Upoštevamo splošna, že dobro znana priporočila za preprečevanje širjenja okužb dihal, kot so, da ob prehladnih znakih ostanemo doma oziroma ne hodimo med ljudi (še zlasti ne obiskujemo dojenčkov, otročnic, starejših in kroničnih bolnikov), vzdržujemo medosebno razdaljo, si pogosto umivamo roke, se izogibamo dotikanju obraza (oči, nosu in ust), upoštevamo higieno kašlja in kihanja, učinkovito prezračujemo zaprte prostore, izogibamo se tesnim stikom z osebami, ki kažejo znake akutne okužbe dihal, skrbno čistimo površine in predmete, da zmanjšamo možnost prenosa mikroorganizmov.

Posebej izpostavljamo tudi naslednja priporočila:

Cepljenje proti povzročiteljem okužb dihal

  • Cepljenje proti covidu-19 je enostaven in učinkovit ukrep za zaščito pred težko obliko covida-19. Poživitveni odmerek s posodobljenim cepivom se priporoča osebam z večjim tveganjem za težji potek covida-19 (lahko pa ga prejmejo tudi ostale osebe), pri katerih je minilo vsaj 3 mesece od zadnjega cepljenja ali prebolelega covida-19.
    Priporočila in navodila za cepljenje proti covidu-19
  • Cepljenje proti gripi se opravi jeseni (pred sezono gripe) in se priporoča vsem prebivalcem, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težji potek bolezni in osebam, ki so izpostavljene pri delu (zdravstveni delavci).
  • Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.
    Navodila in priporočila za cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam v sezoni 2022/2023

Priporočila glede uporabe mask

Osebam, ki spadajo v ranljive skupine prebivalstva, svetujemo pravilno uporabo mask v okoljih z večjim tveganjem za okužbe dihal, npr. v zaprtih, slabo prezračenih prostorih, kjer se nahaja večje število ljudi. Masko je treba uporabljati pravilno, da dobro pokrije nos in usta.

Priporočila ob pojavu znakov in simptomov okužb dihal

Če se pričnete slabo počutiti, postanete nahodni ali hripavi, občutite bolečine v žrelu, vas boli glava, mišice ali sklepi, izgubite voh in okus ali si izmerite povišano telesno temperaturo, ostanite doma, da ne širite okužbe na druge. Če spadate v ranljivo skupino, se po potrebi obrnite na izbranega zdravnika, ki bo odločil glede morebitnega zdravljenja in testiranja.

______________________________________________________________

* Kronični bolniki: osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno