Neenakosti v

Neenakosti v zdravju

Cilj zmanjševanja neenakosti v zdravju je izboljšanje zdravstvenega stanja prebivalstva v vseh regijah, še posebno med starejšimi, socialno šibkejšimi in manj izobraženimi.

Ne spreglejte
Najnovejše

Neenakosti v zdravju pomenijo izziv, saj v veliki meri vplivajo na kakovost življenja posameznikov pa tudi družbe v celoti. Ljudje se med seboj razlikujemo in seveda obstajajo tudi razlike v zdravju. Neenakosti v zdravju so razlike, ki močno zaznamujejo življenje posameznikov in skupin ljudi, ne da bi na to mogli vplivati. Zato so te neenakosti nepravične in kot sodobna družba si moramo prizadevati, da jih odpravimo ali vsaj zmanjšamo z različnimi ukrepi.

neenakosti v zdravju

Kazalniki neenakosti v zdravju

Neenakosti v zdravju obstajajo v vseh družbah, a jih zanikamo, če jih ne odkrivamo in ne prikazujemo. Osnova vseh strategij za zmanjševanje neenakosti v zdravju na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju je ustrezno vrednotenje in spremljanje razlik v zdravju s pomočjo kazalnikov. S kazalniki zdravja prikazujemo izide in pomembne dejavnike, ki vplivajo na glavne vzroke bolezni in smrti. Te informacije pomagajo organizacijam, skupnostim in državam, da osredotočijo svoje vire in prizadevanja za izboljšanje zdravja in dobrega počutja za vse ljudi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je med letoma 2011 in 2021 pripravil 3 publikacije o neenakostih v zdravju, kjer so v prvem delu publikacije prikazani izbrani kazalniki neenakosti v Sloveniji:

dusevno_zdravje-1-o

Ekonomija blaginje

Ekonomija blaginje je ekonomski model, ki koristi ljudem in planetu ter zagotavlja človeško dostojanstvo in pravičnost. Predstavlja gospodarstvo, ki »zadovoljuje potrebe vseh znotraj potreb planeta«. Cilj modela je ustvariti družbene, zdravstvene, gospodarske in okoljske pogoje, ki izboljšujejo kakovost življenja posameznikov in skupnosti ter dajejo ljudem in skupnostim občutek smisla in namena.

Podrobneje na naslednji povezavi.

Izpostavljeno

Neenakosti v zdravju

Za zdravju in blaginji naklonjeno leto 2022

27. 12. 2021
Neenakosti v zdravju

Izid publikacije Neenakosti v zdravju

15. 07. 2021
Neenakosti v zdravju

7. april – Svetovni dan zdravja 2021: »Zgradimo pravičen in zdrav svet«

06. 04. 2021
Neenakosti v zdravju

Ljubljanska izjava, ki poziva k političnemu ukrepanju za zmanjšanje neenakosti v zdravju

29. 11. 2018
neenakosti-5-v

Neenakosti v zdravju - izziv prihodnosti v medsektorskem povezovanju

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno