Preprečevanje poškodb

Previdnost pred zastrupitvami z ogljikovim monoksidom pri sanaciji poplav

Preprečevanje poškodb

Pred vstopom v prostore po poplavah vedno najprej zagotovimo, da smo varni pred električnim udarom in zastrupitvijo z različnimi plini. Ob tovrstnih izrednih dogodkih je na terenu povečana uporaba električnih agregatov in podobnih improviziranih naprav z motorji na notranje izgorevanje, zato je  izpostavljenost škodljivim plinom na prizadetih območjih lahko povečana.

Zadnje posodobljeno: 17.08.2023
Objavljeno: 17.08.2023

Ogljikov monoksid (CO) je smrtno nevaren plin

Pogosto mu pravimo »tihi ubijalec«, ker je popolnoma brez barve, vonja in okusa, in ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Zastrupi se lahko vsakdo, ki je v stiku s CO, vendar so otroci zaradi večjih potreb po kisiku še dovzetnejši za zastrupitev, pri njih se znaki zastrupitve pojavijo hitreje kot pri odraslih.

 

Če sumimo, da se je kdorkoli v našem gospodinjstvu zastrupil, pokličemo telefonsko številko za nujne primere – 112.

V bivalnih prostorih lahko pride do nastajanja CO, če se pokvari grelnik vode na plin, plinska peč ali pride do nepopolnega zgorevanja ogljikovih snovi kot so: nafta, bencin, zemeljski plin, kurilno olje, premog, drva… Nastaja tudi pri delovanju avtomobilskega motorja, prenosnega generatorja električne energije (električnega agregata) in drugih naprav, ki jih poganja motor z notranjim zgorevanjem, npr. motornih črpalk, zato jih ne uporabljamo v notranjih prostorih, avtomobil pa zapeljemo iz garaže takoj, ko vžgemo motor. Odprta okna in (garažna) vrata niso dovolj, da v prostoru ne bi nastale visoke koncentracije CO. Če uporabljate prenosni generator, ga postavite na prosto, v dobro prezračen prostor, stran od oken, vrat in zračnikov.

Prepoznajmo simptome zastrupitve s CO

Simptomi zastrupitve s CO so zelo podobni tistim pri virozah in gripi (glavobol, slabost, bruhanje, omotičnost, utrujenost, zmedenost, zaspanost), le da oseba nima povišane telesne temperature. Ob takih simptomih običajno ne pomislimo na zastrupitev s CO vse do takrat, ko v prostoru nekdo izgubi zavest. Na prisotnost ogljikovega monoksida nas zgodaj opozorijo javljalniki CO.

Če pride do nastajanja CO v bivalnih prostorih

Če se sproži zvočni alarm javljalnika CO, ne poskušamo najti izvora nevarnega plina, temveč takoj zapustimo dom in gremo na svež zrak. Šele ko smo na varnem zunaj stavbe, telefoniramo z mobilnega telefona ali od soseda v drugi stavbi na številko za klic v sili 112. Zunaj stavbe ostanemo toliko časa, dokler ne prispe osebje reševalnih služb in nam pomaga.

 

Več informacij o zastrupitvah je na voljo na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno