Tobačni in povezani izdelki

Elektronske cigarete – Informacije za mladostnike

Tobačni in povezani izdelki

Poznane tudi pod imenom e-cigareta, vejp, vap, pod, mod, tank, puff, bar, elektronski sistem za dovajanje nikotina, osebni uparjalnik.

Zadnje posodobljeno: 19.05.2023
Objavljeno: 19.05.2023

Elektronske cigarete so izdelki, ki segrevajo tekočino, ta se spremeni v aerosol, ki ga vdihuje uporabnik.

  • Aerosol elektronskih cigaret ni samo neškodljiva vodna para, ampak vsebuje številne zdravju škodljive snovi (rakotvorne snovi, težke kovine, majhne delce, arome, vlažilce, druge zdravju škodljive snovi, lahko vsebuje tudi prepovedane droge). Če uporabljaš elektronske cigarete, si izpostavljen/a pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi.
  • Elektronske cigarete povzročajo zasvojenost z nikotinom. Najnovejše generacije teh izdelkov (v obliki USB ključka) hitro dovajajo visoke ravni nikotina, zato se lahko zasvojenost pojavi hitreje in močneje.
  • Če uporabljaš elektronske cigarete, lahko pogosteje kašljaš in tudi piskaš pri dihanju. Če imaš astmo boš imel/a pogostejša poslabšanja te bolezni. Že pri kratkotrajni uporabi elektronskih cigaret so možne težave v duševnem zdravju, nespečnost, slabost, glavobol, epileptični napadi, akutne kemične poškodbe pljuč in različne pljučnice.

 

Človeška pljuča so se razvila za en cilj – za izmenjavo plinov, to je vdihavanje kisika in izdihavanje ogljikovega dioksida. Vdihavanje drugih kemičnih snovi je za pljuča izziv in lahko zelo nevarno.

  • Zaradi uporabe nikotina lahko poleg zasvojenosti izkusiš dolgotrajne negativne učinke na pozornost, učenje, spomin, tvoje počutje, povečano impulzivnost in tesnobnost. Zviša se tvoje tveganje za uporabo drugih drog ter tudi za začetek kajenja klasičnih tobačnih cigaret.
  • Kako na zdravje vpliva dolgoročna uporaba elektronskih cigaret še ne vemo, to še ni ustrezno raziskano, ker so elektronske cigarete na trgu še prekratek čas. Iz obstoječih podatkov vemo, da bo dolgoročna uporaba zvišala tveganje za bolezni srca in žilja, bolezni dihal in tudi rakavih obolenj, koliko, pa še ni znano. V primerjavi s tako zelo škodljivim izdelkom, kot so cigarete, so elektronske cigarete verjetno manj škodljive, vendar tega ne moremo z zanesljivostjo trditi, prav tako še ni možno oceniti morebitnega znižanja tveganja.

Ko iščeš informacije o različnih izdelkih – išči verodostojne, neodvisne vire. Ti v ozadju ne skrivajo interesov industrije, prodajalcev ali drugih s finančnimi interesi, ki izdelke praviloma prikazujejo kot manj škodljive kot so v resnici in prikrivajo določene pomembne podatke. Kritično ocenjuj tudi druge vire informacij, npr. različnih medijev (zabavnih), družabnih omrežij, pa tudi vrstnikov, družine…saj so tudi ti lahko pristranski.

 

Kje lahko poiščeš pomoč pri opuščanju tobačnih izdelkov ali izdelkov z nikotinom?

 

Preberi še:
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno