Tobačni in povezani izdelki

Nikotinske vrečke – Informacije za mladostnike

Tobačni in povezani izdelki

Poznane tudi pod imenom beli snus.

Zadnje posodobljeno: 19.05.2023
Objavljeno: 19.05.2023

Nikotinske vrečke so podobne snusu (fugam), vendar ne vsebujejo tobaka. To so majhne bele vrečke, ki se jih vstavi med zgornjo ustnico in dlesen.

 

  • Nikotinske vrečke vsebujejo nikotin, zato lahko povzročijo zasvojenost z nikotinom. Lahko vsebujejo nikotin v zelo visokih ravneh, tako da si lahko izpostavljen višjim ravnem nikotina kot pri kajenju in se lahko zasvojenost z nikotinom pojavi hitreje in močneje.
  • Dostopne so številne zavajajoče informacije, da je izdelek neškodljiv, a v resnici raziskav o dolgoročni uporabi nikotinskih vrečk še nimamo, saj so nikotinske vrečke na trgu še prekratek čas. Tudi dolgoročen vnos nikotina ima škodljive učinke na zdravje, npr. na srce in žilje, možgane, pljuča, imunski sistem in kognitivne sposobnosti.
  • Pri kratkoročni uporabi se lahko pojavijo lokalno draženje ustne sluznice, vrtoglavica, slabost, pospešen in/ali nereden srčni utrip, zvišan krvni tlak.
  • Zaradi uporabe nikotina lahko poleg zasvojenosti izkusiš dolgotrajne negativne učinke na pozornost, učenje, spomin, tvoje počutje, povečano impulzivnost in tesnobnost. Zviša se tvoje tveganje za uporabo drugih drog.

 

Ko iščeš informacije o različnih izdelkih – išči verodostojne, neodvisne vire. Ti v ozadju ne skrivajo interesov industrije, prodajalcev ali drugih s finančnimi interesi, ki izdelke praviloma prikazujejo kot manj škodljive kot so v resnici in prikrivajo določene pomembne podatke. Kritično ocenjuj tudi druge vire informacij, npr. različnih medijev (zabavnih), družabnih omrežij, pa tudi vrstnikov, družine…saj so tudi ti lahko pristranski.

 

Kje lahko poiščeš pomoč pri opuščanju tobačnih izdelkov ali izdelkov z nikotinom?

 

Preberi še:
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno