Tobačni in povezani izdelki

Snus, fuge ali tobak za oralno uporabo oziroma tobak za žvečenje – Informacije za mladostnike

Tobačni in povezani izdelki

To so tobačni izdelki v obliki majhnih vrečk s tobakom, ki se jih vstavi med zgornjo ustnico in dlesen.

Zadnje posodobljeno: 19.05.2023
Objavljeno: 19.05.2023
  • Uporaba teh izdelkov te izpostavi pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi, in sicer takšnih, kot jih vsebuje tobačni dim. Te prehajajo v kri skozi sluznico ustne votline.
  • Ti izdelki vsebujejo nikotin in povzročajo zasvojenost z nikotinom. Vsebujejo lahko zelo visoke ravni nikotina.
  • Zaradi uporabe nikotina lahko poleg zasvojenosti izkusiš dolgotrajne negativne učinke na pozornost, učenje, spomin, tvoje počutje, povečano impulzivnost in tesnobnost. Zviša se tvoje tveganje za uporabo drugih drog ter za začetek kajenja klasičnih tobačnih cigaret.
  • Izkusiš lahko poškodbe ustne sluznice, bolezni dlesni (vnetje, odmik), tudi karies in pri dolgoročno uporabi izgubo zob.
  • Dolgotrajna uporaba teh izdelkov je povezana tudi s predrakavimi spremembami v ustih, rakom ustne votline, rakom požiralnika, rakom trebušne slinavke, srčnim infarktom in možgansko kapjo s smrtnim izidom, zvišanim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo tipa 2.

Ko iščeš informacije o različnih izdelkih – išči verodostojne, neodvisne vire. Ti v ozadju ne skrivajo interesov industrije, prodajalcev ali drugih s finančnimi interesi, ki izdelke praviloma prikazujejo kot manj škodljive kot so v resnici in prikrivajo določene pomembne podatke. Kritično ocenjuj tudi druge vire informacij, npr. različnih medijev (zabavnih), družabnih omrežij, pa tudi vrstnikov, družine…saj so tudi ti lahko pristranski.

Kje lahko poiščeš pomoč pri opuščanju tobačnih izdelkov ali izdelkov z nikotinom?

 

Preberi še:
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno