Varnost živil

Priporočila za zalivanje vrtnin in jagodičja

Varnost živil

V kolikor vrtnine in jagodičje pridelujemo sami, namenjamo posebno pozornost oskrbi rastlin z vodo. Raba onesnažene vode za zalivanje je bila že večkrat vzrok izbruhov okužb in zastrupitev z živili, zato sta kakovost vode in način zalivanja zelo pomembna.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 06.12.2022
Objavljeno: 06.12.2022

Pitna voda je za zalivanje vrtnin in jagodičja varna. Z vidika varčnosti prednostno lahko uporabljamo deževnico. Pri tem je pomembno, da redno vzdržujemo, čistimo celoten sistem (od zbiralne površine – strehe do  rezervoarja, vodovodnih cevi…). Deževnica je kljub rednemu vzdrževanju in čiščenju sistema lahko nekoliko fekalno onesnažena (iztrebki ptičev, mačk, glodavcev…), zato je pomemben način uporabe deževnice ali druge vode, ki ni pitna: ne škropimo listov, sadežev, vrtnin, plodov, temveč rastline zalivamo nizko pri koreninah, uporabljamo sistem namakanja npr. s kapljači, večje rastline zalivamo nizko ob steblu.

Za zalivanje nikoli ne uporabljamo močno mikrobiološko oziroma kemično onesnažene vode (npr. gnojevke, gnojnice, odpadne sanitarne vode, vode, ki vsebuje kemikalije, vode iz onesnaženih potokov, ribnikov, mlak itd.).

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno