Varnost živil

Riba napihovalka in njen strup tetrodoksin (TTX), jed fugu

Varnost živil

Ribe napihovalke so ribe iz družine Tetraodontidae, ki so ene najbolj strupenih živali na svetu. Kožo imajo golo ali pokrito z drobnimi trni. Domujejo predvsem v morjih jugovzhodne Azije. Riba napihovalka je dobila ime po svoji značilni zračni vreči, ki je slepi privesek prebavila. Kadar se riba čuti ogroženo, se napihne - pogoltne vodo, da se njeno bodičasto telo poveča in tako odžene napadalca.

Zadnje posodobljeno: 10.02.2023
Objavljeno: 10.02.2023
Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Tetraodontidae
Vir slike: Wikipedia

Številne vrste imajo v tkivih in organih strupe (toksine), ki lahko človeku, ki jih zaužije, povzročijo hudo zastrupitev ali celo smrt.

Določene vrste ribe napihovalke so na Japonskem in drugod v Aziji cenjene kot vrhunske delikatese – jed fugu. Zastrupitev z ribo napihovalko je posledica prisotnosti strupa tetrodoksina (TTX) v njenih tkivih. Strup je koncentriran v jetrih in drugih notranjih organih, v mišicah je le v manjših količinah neenakomerno porazdeljen. V času drstenja rib je tetrodoksin prisoten predvsem v območju spolnih žlez ribe. TTX se nahaja tudi v nekaterih drugih morskih organizmih.

Pogosto se zgodi, da se tudi v našem morju pojavijo tuje in za naše morje neobičajne ribe, tako so pred nekaj leti ribo napihovalko prvič ujeli tudi pri nas. Prav je, da ribo prepoznamo in je ne uživamo.

Na Japonskem ribo fugu pripravljajo že tisočletja in velja za največjo specialiteto in najvišji gurmanski izziv. O pripravi te ribe obstajajo več kot 2000 let stari zapisi, žrtve zastrupitve s to ribo pa so pričeli evidentirati v drugi polovici prejšnjega stoletja. Samo leta 1958 so na Japonskem zabeležili 176 zastrupitev z ribo fugu. Od takrat se morajo kuharski mojstri nekaj let izobraževati in trenirati pripravo ribe napihovalke, preden dobijo licenco za pripravo te skrajno nevarne jedi.

Najpogosteje postrežejo ribo fugu narezano na tanke rezine kot sashimi s kuhano zelenjavo. Kožo postrežejo na tanko narezano v solati, plavuti pa pražijo na vročem olju.

Večinoma o bolezni poročajo z Japonske in iz drugih držav južne Azije. Nekaj primerov zastrupitev je bilo tudi v ZDA. Leta 2009 so poročali o prvem primeru zastrupitve v Evropi pri osebi, ki je

zaužila del trobentaste školjke (Charonia sauliae) iz Atlantskega oceana v južni Evropi.

 

Tetradotoksin

Tetrodotoksin (TTX) je zelo močan živčni strup (nevrotoksin), ki ga najdemo predvsem v jetrih in spolnih organih (gonadah) nekaterih morskih rib, kot so ribe napihovalke in druge. TTX je bil najden tudi v organih nekaterih vrst dvoživk, hobotnic, školjk, polžev, morskih zvezd, črvov in rakov. Domnevajo, da tetrodotoksin, ki ga najdemo v številnih vodnih organizmih, proizvajajo bakterije, ki so prisotne v koži in črevesju rib in školjk (Pseudomonas, Vibrio spp. in druge vrste patogenih bakterij in simbiontov) in se tam razmnožujejo.

Toksičnost rib napihovalk so poznali že stari Kitajci, učinke tetrodotoksina so uporabljali tudi za terapevtske namene. Toksin je bil prvič izoliran leta 1909 na Japonskem.

Človek se zastrupi, če zaužije nepravilno pripravljeno  meso in/ali organe takšnega organizma ali v primeru, če so bila s toksinom zastrupljena druga živila. Do zastrupitve lahko pride tudi z vdihavanjem in vbrizgavanjem ali, če strup vstopi v organizem preko poškodovane kože.

Tetrodotoksin (TTX) je izredno močan nevrotoksin (je stokrat  bolj strupen kot cianid), ki ovira prenos signala od živcev do mišic in povzroča naraščajočo paralizo mišic telesa.

 

Znaki zastrupitve

Zastrupitev, ki nastane kot posledica uživanja rib napihovalk, je izredno resna, lahko usodna. Organi (npr. jetra) ribe napihovalke lahko vsebujejo tolikšne vrednosti tetrodotoksina, da privedejo do paralize in odpovedi dihanja. Toksičnost se razlikuje med vrstami organizmov, različnimi letnimi časi  in različnimi geografskimi lokacijami.

Simptomi se običajno razvijejo v 30 minutah do štirih urah po zaužitju; če je odmerek usoden, so simptomi navadno pojavijo v 17 minutah po zaužitju. Paresteziji (mravljinčenju) ustnic in jezika sledijo mravljinčenje v okončinah, močno slinjenje, znojenje, glavobol, šibkost, otopelost, zaspanost (letargija), tresenje, paraliza, pomodrelost, moteno požiranje, epileptični napadi. Simptomi in znaki prizadetosti prebavnega trakta so pogosto hudi in vključujejo slabost, bruhanje, drisko in bolečine v trebuhu; smrt nastopi zaradi odpovedi dihal. Žrtev, čeprav je popolnoma paralizirana, je lahko pri zavesti in v nekaterih primerih popolnoma orientirana do smrti, ki se običajno pojavlja v štirih do šestih urah.

Če bolnik preživi 24 ur, se okrevanje običajno pojavi v nekaj dneh. Za zastrupitev s tetrodotoksinom ni znanih protistrupov. Zdravljenje je podporno in temelji na prisotnih bolezenskih  znakih.

Viri

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno