Cepljenje

Evropski teden cepljenja 2023

Cepljenje

Evropski teden cepljenja je namenjen povečanju ozaveščenosti o pomenu cepljenja pri preprečevanju bolezni in varovanju življenja. Letošnji teden cepljenja je posvečen pomenu pravočasnega rutinskega cepljenja in prizadevanjem, da nadoknadimo zamujene in odložene odmerke cepiva. Še naprej pa se poudarja pomen cepljenja proti covidu-19, zlasti med ranljivimi skupinami prebivalstva.

Zadnje posodobljeno: 24.04.2023
Objavljeno: 24.04.2023

Vsak odmerek šteje za zaščito vas in vaših najbližjih

Evropski teden cepljenja, ki poteka od 23. do 29. aprila je steber aktivnosti, ki jih v tem letu Svetovna zdravstvena organizacija označuje s sloganom “Nadoknadimo zamujeno«, pri čemer moramo nasloviti zaskrbljujoč upad v stopnjah precepljenosti otrok povsod po svetu. Velik del tega upada lahko pripišemo posledicam, ki jih je povzročila pandemija covida-19, a ker se še naprej borimo s posledicami te uničujoče bolezni, je pomembno, da ohranimo prizadevanja za nadzor in odpravo drugih bolezni, katere lahko preprečimo s cepljenjem. V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije, tako kot drugod, so necepljeni in premalo cepljeni ljudje še vedno izpostavljeni tveganju okužbe z boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti, kot so ošpice, davica in otroška paraliza. Leta 2021 je 25 milijonov otrok zamudilo vsaj eno osnovno cepljenje, kar je povzročilo izgubo napredka, doseženega v letih pred pandemijo.

Naši sistemi javnega zdravja morajo zato poskusiti slediti vsem primerom bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Hkrati pa je pomembno, da se ohrani zavedanje o pomenu cepljenja – za zaščito nas in naših najbližjih šteje vsak odmerek cepiva.

V Sloveniji shema cepljenja temelji na tem, kako se naš imunski sistem odziva na cepiva v različnih starostih in kdaj so ljudje najbolj izpostavljeni hudim boleznim. Bistveno je, da se starši zavedajo, kako pomembno je, da njihovi otroci nadoknadijo morebitne odložene ali izpuščene odmerke cepiva. S cepljenjem lahko preprečimo izbruhe bolezni in morebitne nepredvidene grožnje zdravstvenemu varstvu. Tudi zaščita najranljivejših pred hujšimi zapleti covida-19 še naprej ostaja pomembna naloga.

Na naslednji povezavi lahko najdete zanesljive informacije in znanstveno podprte nasvete glede cepljenja, pripravljene na osnovi dela naših in tujih strokovnjakov javnega zdravja.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno