Potovalna medicina

Potovalna medicina

Na potovanjih smo izpostavljeni drugačnim naravnim, klimatskim, higienskim, prometnim in zdravstvenim razmeram kot doma, zato je treba potovanje skrbno načrtovati in poskrbeti za zaščito svojega zdravja že pred potovanjem, na potovanju in tudi po vrnitvi s potovanja.

Ne spreglejte
Najnovejše
potovalna medicina_3_o

Nasveti za zaščito zdravja na potovanju

Najpogostejše zdravstvene težave potnikov so potovalna driska, okužbe dihal, okužbe kože, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, ugrizi in piki živali, poškodbe, višinska bolezen, potovalna slabost, težave zaradi časovnega zamika, sončne opekline in številne druge.

Za vsakega potnika je pomembno, da se seznani z osnovnimi preventivnimi ukrepi za preprečevanje zdravstvenih težav na poti (zagotavljanje varne hrane in pijače, higiena rok, zaščita pred piki insektov, zaščita pred škodljivimi vplivi okolja, zaščita pred spolno prenosljivimi obolenji) in se seznani z vsebino potniške lekarne.

Več nasvetov je zbranih na naslednji povezavi.

zemljevid_potovanja

Seznam držav s priporočili za cepljenje

Vsaka država lahko od tujega potnika zahteva določena cepljenja za vstop, pogoje obveznosti tega cepljenja pa določa sama.
Tako nekatere države tropskega dela sveta zahtevajo določeno cepljenje od vseh potnikov (potrdilo/certifikat), nekatere države pa zahtevajo cepljenje proti določeni bolezni, če potnik prihaja iz države, kjer se ta bolezen pojavlja.
V ta namen služi publikacija, v kateri so zajeta priporočila in obveznost za določena cepljenja ter zaščita pred malarijo po državah. Najde se na naslednji povezavi.

potovalna medicina_1_o

Zdravstveni posvet pred potovanjem

Zdravstveni posvet pred potovanjem je pomemben del priprave na potovanje. Zajema informiranje, pripravo in zaščito potnika pred morebitnimi tveganji, ki bi jim lahko bil izpostavljen v času svojega potovanja. Ob splošnih navodil za preprečevanje tveganj za zdravje na potovanju seznanijo se potniki ob posvetu v ambulantah za potovalno medicino na območnih enotah NIJZ seznanijo tudi z možnostmi zaščite s cepljenjem in z zdravili pred določenimi boleznimi.

Osnovni zdravstveni posvet lahko potniki opravijo pri izbranem osebnem zdravniku, kroničnim bolnikom se priporoča tudi posvet z lečečim specialistom. Za specifično zaščito ob potovanjih na določene destinacije pa je potreben tudi posvet v ambulanti za potovalno medicino.

Več informacij o storitvah, delovnem času in naročanju na posvet v ambulantah NIJZ je na voljo na naslednji povezavi.

strokovna_javnost_zdravniki

Za strokovno javnost

Informacije za strokovno javnost s področja potovalne medicine so zbrane na naslednjih povezavah:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno