Potovalna medicina

Zaščita zdravja pred odhodom na potovanje

Potovalna medicina

V ambulantah za cepljenje in potovalno medicino potnikom glede na destinacijo, trajanje in tip potovanja, zdravnik svetuje glede zaščite lastnega zdravja na potovanju, kar med drugim vključuje različna cepljenja in zaščito proti malariji. Poleg tega je pri svetovanju pred potovanjem potrebno upoštevati zdravstveno stanje posameznika in opravljena dosedanja cepljenja. Potnikom svetujemo, da se oglasijo v ambulantah za cepljenje in potovalno medicino 6-8 tednov pred potovanjem oziroma najmanj 1 mesec pred potovanjem zaradi razvoja imunske zaščite po cepljenju.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 25.05.2019
Objavljeno: 25.05.2019

Med številnimi tveganji, ki jim je izpostavljen potnik, imajo prav nalezljive bolezni pogosto velik oz. dolgotrajen vpliv na zdravje. Če poznamo načine, kako tovrstna tveganja čim bolj zmanjšati in če se na poti držimo določenih pravil, nas to ne sme odvrniti od užitkov, ki jih ponuja potovanje, pa čeprav se na pot odpravlja starejši potnik s kroničnim obolenjem, družine z majhnimi otroki, popotniki z nahrbtniki in drugi. Predvsem so pomembna priporočila,  kako se na poti lahko izognemo okužbam s hrano in vodo, boleznim, ki se prenašajo z direktnim in indirektnim kontaktom, boleznim, ki jih prenašajo žuželke, kako se zaščititi s cepljenjem oz. z zdravili, ipd. Potnik se mora zavedati, da je njegovo zdravje med bivanjem v neki državi v veliki meri odvisno od njega samega. Zato mora dobiti jasne, izčrpne in točne informacije, ki so v skladu z najnovejšimi priporočili medicinske stroke.

Splošna priporočila za zaščito s cepljenjem

Pred planiranjem potovanja je pomembno, da preverimo svoj cepilni status, to so opravljena cepljenja v predšolski in šolski dobi. Podatke dobimo v cepilnih kartončkih/knjižicah ali zdravstveni kartoteki. Zaradi vse večjega pojavljanja ošpic v razvitem in manj razvitem svetu je zaščita pred ošpicami še posebej pomembna. V primeru zabeleženih dveh datumov cepljenja proti ošpicam ali prebolele bolezni ali smo rojeni pred leto 1960, smo za bolezen ustrezno zaščiteni.

Nasveti za potnike

Splošna priporočila glede cepljenja za potnike so, da se zaščitijo proti virusu hepatitisa A in obnovijo zaščito proti tetanusu, v kolikor je od zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo več kot 10 let. Poživitveno cepljenje proti tetanusu je krito s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja in se ga opravi pri izbranemu osebnemu zdravniku. Za doživljenjsko zaščito proti hepatitisu A je potrebno prejeti 2 odmerka cepiva.

Obvezno cepljenje, ki ga  države lahko zahtevajo, je cepljenje proti rumeni mrzlici. Rumena mrzlica je potencialno smrtna virusna hemoraška bolezen, ki jo prenašajo komarji. Bolezen se endemsko pojavlja v tropskih predelih Afrike in Južne Amerike. Cepljenje je enkratno. Zaščita, ki se pojavi okoli 10 dni po cepljenju, je doživljenjska. Ob cepljenju v ambulanti za cepljenje in potovalno medicino potnik pridobi mednarodni certifikat o opravljenih cepljenjih. Mednarodni certifikat začne veljati 10 dni po cepljenju. Države, ki zahtevajo za vstop v lastno državo mednarodni certifikat, lahko razberete na naslednji povezavi. 

Svetovanje in cepljenje v ambulanti za potnike

Potniku prilagojeno svetovanje temelji na oceni tveganja za zdravje; ocena tveganja je odvisna od potnika in njegovega zdravstvenega stanja ter podatkov o potovanju. Glede na starost potnika, njegovo trenutno zdravstveno stanje, morebitne kronične bolezni, alergije in druga stanja, predhodno opravljena cepljenja ter že pridobljene izkušnje s potovanj, se dogovorimo za ustrezno zaščito z zdravili (malarija), opravimo dogovorjena cepljenja (proti hepatitisu A, B oz. A+B, rumeni mrzlici, tifusu, meningokoknemu meningitisu, tetanusu …).

ambulanta za potnike

Več o tveganjih za zdravje in priporočeni zaščiti glede specifičnih destinacij si lahko ogledate na spletni strani ZDravi na pot na naslednji povezavi.

Ambulante za potnike

Nekatera cepljenja se lahko opravijo pri izbranem osebnem zdravniku, sicer pa vsa cepljenja, ki so obvezna ali priporočena za določene predele sveta, lahko opravijo potniki v za to specializiranih ambulantah za potnike Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kontaktni podatki ambulant, ki so v vseh slovenskih regijah so navedeni na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi .

potovalne ambulante

Odločitvi glede cepljenj je potrebno nameniti posebno pozornost in zato skrbno načrtovati pravočasen obisk ambulante za potnike, najbolje vsaj en mesec pred odhodom. Predvsem pa mora potnik ozaveščeno, odgovorno in pravočasno prevzeti skrb za lastno zdravje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno