Potovalna medicina

Priporočila za potnike v države, kjer se pojavlja otroška paraliza

Potovalna medicina

Svetovna zdravstvena organizacija(SZO) je z namenom, da bi okrepila aktivnosti in pospešila napredek proti izkoreninjenju otroške paralize, maja 2023 posodobila priporočila za cepljenje mednarodnih potnikov proti otroški paralizi.

Zadnje posodobljeno: 04.07.2023
Objavljeno: 04.07.2023

V letih 2021, 2022 in 2023 so zaznavali pojavljanje divjega tipa poliomielitisa WPV 1 v štirih državah, v petih pa pojavljaje cepilnega seva cVDPV1.

Države, kjer se pojavlja WPV1:

  • Afganistan
  • Pakistan
  • Malavi
  • Mozambik

Države, kjer se pojavlja cVDPV1:

  • Madagaskar
  • Mozambik
  • Malavi
  • Demokratična republika Kongo
  • Kongo

Za vse zgoraj navedene države SZO zahteva, da so njihovi prebivalci in dolgotrajni potniki, ki se več kot 4 tedne zadržujejo v teh državah, ob odhodu iz države cepljeni proti poliomielitisu v obdobju zadnjega leta pred odhodom.

Potnikom, ki potujejo v Afganistan, Pakistan, Malavi, Mozambik, Madagaskar in Demokratično republiko za več kot 4 tedne in manj kot eno leto, svetujemo, da prejmejo en odmerek cepiva pred potovanjem, saj bodo sicer lahko od njih zahtevali cepljenje ob odhodu iz teh držav.

Države, kjer se pojavlja cVDPV2 (Alžirija, Benin, Bocvana, Burundi, Čad, Džibuti, Egipt, Gana, Indonezija, Izrael, Jemen, Kamerun, Kanada, DR Kongo, Malavi, Mali, Mozambik, Niger, Nigerija, Slonokoščena obala, Somalija, Srednjeafriška republika, Sudan, Togo, Velika Britanija, Zambija, ZDA), morajo spodbujati svoje prebivalce in dolgotrajne potnike, ki so več kot 4 tedne živeli pri njih, da se ob odhodu iz države cepijo, v kolikor se niso cepili v zadnjih 12 mesecih. Cepljenje proti poliomielitisu se potnikom, ki potujejo na te destinacije za več kot 4 tedne, lahko priporoča.

Cepljenje proti poliomielitisu se vpiše v mednarodno knjižico IHR!


Vir: https://www.who.int/news/item/12-05-2023-statement-of-the-thirty-fifth-polio-ihr-emergency-committee

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno