Cepljenje

Cepljenje odraslih

Cepljenje

Nikoli niste prestari za cepljenje! Ob vsakem obisku pri izbranem zdravniku preverite ali imate opravljena vsa potrebna cepljenja.

Zadnje posodobljeno: 19.04.2016
Objavljeno: 19.04.2016

Cepljenje

proti bolezni

Ali ga potrebujete?
GripaDa! Vsako jesen (ali zimo) potrebujete odmerek cepiva za svojo zaščito in za zaščito svojih bližnjih.
Pnevmokokne okužbeMorda. Cepljenje potrebujete, če ste stari 65 let ali več ali če imate določene zdravstvene indikacije*.
Tetanus, davica,

oslovski kašelj

(Td, Tdap)

Da! Odrasli potrebujejo poživitvene odmerke proti tetanusu vsakih 10 let (priporočena uporaba cepiva Td – proti tetanusu in davici). Če v odrasli dobi še niste prejeli poživitvenega odmerka proti oslovskemu kašlju, je za prvi poživitveni odmerek priporočena uporaba cepiva Tdap – proti tetanusu, davici in oslovskemu kašlju.
Ošpice, mumps, rdečke (OMR)Morda. Če še niste bili cepljeni (in ste rojeni po letu 1960), potrebujete 2 odmerka cepiva proti OMR z enomesečnim presledkom.
NoriceMorda. Če še niste preboleli noric ali imate določene zdravstvene indikacije* se posvetujte z zdravnikom ali potrebujete to cepljenje.
Klopni meningo-encefalitis (KME)Da! Slovenija se uvršča med države z najvišjo obolevnostjo za KME, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki bivajo na endemskem območju ali pogosto hodijo na izlete v naravo. Cepi se s 3 odmerki cepiva (med 1. in 2. odmerkom naj bo enomesečni presledek, 3. odmerek pa naj sledi 9-12 mesecev po 2.), nato so potrebni še poživitveni odmerki.
Hepatitis BMorda. To cepljenje potrebujete, če imate določene zdravstvene indikacije* ali le želite biti zaščiteni pred boleznijo. Cepi se s 3 odmerki cepiva v 6 mesecih (shema 0,1,6: med 1. in 2. odmerkom enomesečni presledek, med 2. in 3. odmerkom pet-mesečni presledek).
Hepatitis AMorda. To cepljenje potrebujete, če imate določene zdravstvene indikacije* ali le želite biti zaščiteni pred boleznijo, cepljenje pa je priporočljivo tudi za potnike na endemska področja. Cepi se z 2 odmerkoma cepiva s presledkom 6-12 mesecev.
Meningokokne okužbeMorda. To cepljenje potrebujete, če imate določene zdravstvene indikacije*. Cepljenje je priporočljivo tudi za potnike na  endemska območja.

*posvetujte se s svojim zdravnikom (indikacije za cepljenje so navedene tudi v Navodilih za izvajanje programa cepljenja in zaščite z zdravili.

Ali se odpravljate na potovanje? V tem primeru boste morda potrebovali dodatna cepljenja. Informacije za potnike dobite v ambulantah za potnike na območnih enotah NIJZ.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno