14. letna konferenca preventive za odraslo populacijo – Prvih 20 let organizirane preventive za odrasle v Sloveniji

10.–12. oktober 2022 Mind Hotel Slovenija, kongresni center Portus, Obala 33, 6320 Portorož

Letos obeležujemo 20-letnico preventivnega programa za odrasle prebivalce, ki je sprva potekal pod imenom Nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni, sedaj pa kot Program integrirane preventive kroničnih bolezni za odrasle – program Skupaj za zdravje. Ob tem jubileju vas vabimo na slovesno otvoritev 14. letne konference preventive za odraslo populacijo, ki bo potekala

Program Skupaj za zdravje je na voljo vsem odraslim prebivalcem Slovenije, njegov namen pa je preprečevanje in obvladovanje najpogostejših kroničnih bolezni ter krepitev, ohranjanje in izboljšanje zdravja z bolj zdravim življenjskim slogom. Program obsega preventivne preglede, delavnice in individualna svetovanja ter pester nabor različnih aktivnosti za krepitev zdravja v lokalnih skupnostih.

Sprememba življenjskega sloga ni lahka naloga, a tudi po zaslugi programa smo prebivalci Slovenije med drugim danes telesno bolj dejavni, se bolj zdravo prehranjujemo in manj kadimo. Od začetkov programa leta 2002 se je umrljivost zaradi bolezni srca in žilja celo prepolovila. Vendar je po zahtevni preizkušnji, ko se je med epidemijo covid-19 število odraslih na preventivnih pregledih prepolovilo, za tretjino manj pa je bilo tudi pregledov kroničnih bolnikov, najzahtevnejši izziv programa nadoknaditi zamujeno in odgovoriti na nove javnozdravstvene izzive.

Konference se vsako leto udeleži več kot 300 zdravstvenih strokovnjakov iz ambulant družinske medicine, interdisciplinarnih timov centrov za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrov ter patronažne službe, ki v vseh zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih izvajajo aktivnosti programa Skupaj za zdravje. Na letošnjem srečanju bomo predstavili dosežke programa v prvih dvajsetih letih in zastavili smernice za prihodnje obdobje. Program letne konference prilagamo v priponki.

Otvoritev konference bo odprta za medije, izjave slavnostnih govorcev pa so predvidene med 17.10 in 17.40 ter po dogovoru tudi med dogodkom.

Gradivo bo na voljo na novinarski konferenci. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite do petka, 7. oktobra 2022 na elektronski naslov pr@nijz.si.

PRIJAZNO VABLJENI!

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno