eZdravje

Poročilo Evropske komisije o pozitivnem odstopanju Slovenije v uporabi storitev e-zdravja in e-receptov

eZdravje

Slovenija na tretjem mestu med EU državami po uporabi eRecepta in na šestem mestu po uporabi storitev E-zdravja.

Zadnje posodobljeno: 18.08.2019
Objavljeno: 18.08.2019

Evropska komisija od leta 2015 spremlja digitalno konkurenčnost držav članic s poročili o indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI). Poročila o državah DESI združujejo kvantitativne dokaze, ki izhajajo iz kazalnikov DESI in so združeni v pet razsežnosti indeksa: povezljivost, človeški kapital, uporaba internetnih storitev, integracija digitalne tehnologije in digitalne javne storitve.

Slovenija je izmed vseh razsežnosti najvišje uvrščena na področju digitalnih javnih storitev, kjer je njena ocena višja od povprečja ocen vseh držav EU. To je predvsem posledica dobrih rezultatov pri ponovni uporabi podatkov javnega sektorja in posodobljenega sistema e-zdravja.

Vir podatkov: Indeks digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) Poročilo o državi za leto 2019: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/slovenia

Po podatkih v indeksu DESI 2019 (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi ) je Slovenija na tretjem mestu med EU državami po uporabi eRecepta. Uporaba e-receptov je v Sloveniji uveljavljena skoraj povsod, saj jih uporablja kar 98 % splošnih zdravnikov, medtem ko je evropsko povprečje indeksa DESI le 50%.

Slovenija izstopa po uspešnosti tudi po uporabi storitev eZdravja. Med vsemi državami EU zaseda   šesto mesto, saj je 27 % Slovencev uporabilo zdravstvene storitve in storitve oskrbe na spletu. S tem je krepko preseženo evropsko povprečje indeksa DESI 2019, ki je 18 %.

Vir podatkov: Indeks digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) Poročilo o državi za leto 2019: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/slovenia

V Poročilu o državi za leto 2019 Indeks digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) za Slovenijo je kot izbor za leto 2019 posebej izpostavljeno delovanje slovenskega sistema e-zdravja.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno