Hrup

Glasba in sluh

Hrup

GLASBA in SLUH je študija, ki jo izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in je namenjena mladim, da bi se naučili poslušati glasbo tako, da s tem ne bi ogrožali svojega sluha.

Zadnje posodobljeno: 13.12.2016
Objavljeno: 13.12.2016

Strokovnjaki Znanstvenega odbora Evropske unije za nastajajoča in na novo ugotovljena zdravstvena tveganja (SCENIHR) so leta 2008 namreč opozorili, da dolgotrajno poslušanje preglasne glasbe z rabo prenosnih predvajalnikov glasbe pri 5 % do 10 % mladostnikov lahko predstavlja tveganje za okvaro sluha, ki se kaže kot šumenje v ušesih oziroma začasna ali trajna naglušnost. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo z anketo »Kako pogosto poslušaš glasbo in kakšna zvrst glasbe ti je najbolj všeč?«, ki smo jo izvedli leta 2013, ugotovili, da pri nas 12,4 % mladostnikov (od 1635 sodelujočih osnovnošolcev in srednješolcev), glasbo z uporabo prenosnih predvajalnikov glasbe posluša tako pogosto in glasno, da bi pri njih lahko pričakovali okvaro sluha, če bi s takim načinom vedenja vztrajali več let.

V okviru študije GLASBA in SLUH izvajamo pilotne študije na šolah in zdravstvenih domovih v času, ko se pri učenci izvaja sistematičen pregled sluha. Ta trenutek želimo izkoristiti, da učencem predstavimo nevarnosti pogostega poslušanja glasne glasbe in možnosti, kako se poškodbam sluha lahko izognejo.  Učenci pred pregledom v čakalnici izpolnijo vprašalnik o njihovih navadah poslušanja glasbe in dobijo zgibanko z navodili, kako se izogniti poškodbam sluha.

Pilotne študije smo izvedli v območnih enotah NIJZ Ravne na Koroškem in Koper.

 

Analiza rezultatov preventivnih pregledov sluha pri osmošolcih v koprski regiji v obdobju 2001—2015 (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)

 

 

Glasba in sluh – Zbirno poročilo o pilotnih anketah, izvedenih med osnovnošolci v času sistematičnega zdravstvenega pregleda sluha 2015-2018 (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)

Poročilo Glasba in sluh 2018 (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)

 

 

Poročilo Glasba in sluh 2017 (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)

 

Poročilo Glasba in sluh 2016 (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)

 

 

Poročilo Glasba in sluh 2015 (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)

 

Poročilo Kako pogosto poslušaš glasbo in kakšna zvrst glasbe ti je najbolj všeč? (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)
Zloženka Glasba in sluh (do publikacije lahko dostopate s klikom na sliko)
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno