Hrup

Zvoki iz mojega okolja – aplikacija za mobilne telefone

Hrup

Z uporabo aplikacije za mobilne telefone »Zvoki iz mojega okolja" lahko doprinesete k oceni zvočnega okolja v Sloveniji.

Zadnje posodobljeno: 31.03.2017
Objavljeno: 31.03.2017

Zvoke v našem okolju lahko prikažemo s kartami hrupa, ki barvno označujejo območja obremenjena z določeno jakostjo hrupa za celodnevno ali nočno letno povprečje. Strateške karte hrupa, ki so izdelane na ta način, so dostopne v Atlasu okolja Agencije RS za okolje.

Glede na obremenjenost okolja s hrupom lahko v grobem napovemo, kakšne posledice za zdravje in počutje ljudi lahko pričakujemo. Študije pa kažejo, da se dejanski odziv javnosti pogosto presenetljivo razlikuje od naših napovedi. Vzrok za tako odstopanje je predvsem dejstvo, da na naše počutje ne vpliva samo raven jakosti zvoka. Pomembne so tudi  druge značilnosti zvoka od konstantnosti in monotonosti do prekinitev in impulzov ter poudarjenih tonov. Če hrup spremljajo tudi vibracije, je odziv še toliko bolj drugačen. Hrup neke naprave bo v sicer zelo hrupnem okolju manj moteč, kot v mirnem okolju.

Zato je pomembno, da pozorno spremljamo mnenja prebivalcev, ki v določenem okolju bivajo, delajo, se rekreirajo ali zabavajo. V sodelovanju s podjetjem GDi GISDATA smo zato pripravili aplikacijo za mobilne telefone »Zvoki iz mojega okolja«. Tako nam prebivalci cele Slovenije lahko sporočite, kakšno je vaše mnenje o zvočnem okolju v katerem bivate. Rezultati bodo grafično prikazani na zemljevidu Slovenije tako, da bo prepoznavno vsako posamezno mnenje.

Aplikacija ima v tem trenutku zgolj namen ozaveščanja o pomenu kakovosti zvočnega okolja v našem življenjskem prostoru. Zanimajo nas tako vaši vtisi o hrupu kot doživetja naravnega zvočnega okolja, ki bi ga želeli takega tudi ohraniti.

Navodila za uporabo aplikacije za mobilne telefone  ZVOKI IZ MOJEGA OKOLJA.

Namen meritve hrupa in oddaje slike je zgolj ilustrativen. Rezultati bodo objavljeni na naši spletni strani predvidoma letos v decembru.

Za vsa ostala pojasnila smo vam na razpolago na spletnem naslovu okoljskihrup@nijz.si.

OBVESTILO!

Naloga je zaključena, aplikacija ni več na voljo.

Hvala za sodelovanje.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno