Humani biomonitoring

Humani biomonitoring v Sloveniji

Humani biomonitoring

Humani biomonitoring se je v Sloveniji začel v večji meri uveljavljati po letu 2000. Večinoma so bile to posamezne raziskave na določenih populacijskih skupinah ter sodelovanje pri mednarodnih projektih ESBIO, DEMOCHOPHES in CHOPES. Ključno vlogo pri zagotavljanju kontinuiranega dela na področju humanega biomonitoringa je imel Urad RS za kemikalije, ki je biomonitoring kemikalij opredelil v 51.a členu Zakona o kemikalijah že leta 2003 in s tem omogočil uporabo proračunskih sredstev za izvajanja nacionalnega programa biomonitoringa.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 30.08.2019
Objavljeno: 30.08.2019

Tako skupna evropska prizadevanja kot tudi dejanske potrebe v Sloveniji so botrovale izvedbi 1. faze HBM v Sloveniji, ki je potekala od leta 2007 do 2014. Ta program je bil usklajen s pristopi, ki so jih na ravni EU opredelili v okviru omenjenih projektov ESBIO, DEMOCHOPHES in CHOPES, zato so podatki, pridobljeni v tej raziskavi, primerljivi s podatki drugih sodelujočih držav. V okviru prve faze HBM so bili postavljeni tudi osnovni finančni, organizacijski in strokovno metodološki temelji za izvajanje nacionalnega programa HBM.

Leta 2014 se je Slovenija pridružila iniciativi EU za vzpostavitev skupne evropske platforme za HBM Skupni predlog 26 držav je bil sprejet. V obdobju od leta 2017 do leta 2021 smo s sodelovanjem v projektu HBM4EU soustvarjali novo znanje, potrebno za obveščanje o varnem ravnanju s kemikalijami in prispevali k dodatnemu varovanju zdravja prebivalcev Evrope. HBM4EU bo usklajeval in pospeševal HBM v Evropi in tako zagotovil trdne dokaze o dejanski izpostavljenosti prebivalcev kemikalijam.

Z vsebinami omenjenega evropskega projekta je usklajena tudi 2. faza nacionalnega HBM v Sloveniji, ki poteka od 2018 do 2022.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno