Pitna voda

22. marec 2022 – Svetovni dan voda “Podzemna voda – naredimo nevidno, vidno”

Pitna voda

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem mestu Riu de Janeiro. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov.

Zadnje posodobljeno: 22.03.2022
Objavljeno: 22.03.2022

Vsako leto svetovni dan voda osvetljuje pomen vode z različnih vidikov.

Letošnja osrednja tema je:

»PODZEMNA VODA – NAREDIMO NEVIDNO, VIDNO«.

 

Skrita rešitev

Podzemna voda je del našega naravnega okolja, je ne vidimo, vendar je njen vpliv  viden povsod. Uporabljamo jo kot vir pitne vode, vode za sanitarno ureditev, za pridelavo hrane, proizvodnjo in promet živil ter različne gospodarske namene. 

Podzemna voda je pomembna za delovanje ekosistemov (npr. mokrišč). Na območju rečnih delt in priobalnih pasov podzemna voda zagotavlja stabilnost tal in preprečuje vdor slane vode.

Kljub temu, da je podzemna voda ključna za človeštvo in delovanje ekosistemov, se njenega pomena ne zavedamo dovolj.

Pomembno je, da je podzemna voda v središču politik trajnostnega razvoja.

 

Zaščitimo in ohranimo

Človeške dejavnosti na zemeljski površini vplivajo na stanje v podzemlju. Pomembno je, da v zemljo vnašamo le neškodljive, biološko razgradljive snovi, ter učinkoviteje koristimo podzemno vodo.

Zaradi človeških dejavnosti je podzemna voda marsikje preveč izkoriščena in tudi onesnažena. Za nekatera območja nimamo podatkov o količini podzemne vode. Kljub temu, da podzemna vode  ne vidimo, ne smemo pozabiti nanjo.

Raba podzemne vode naj bo previdna in trajnostna. Potrebno je temeljito analizirati, raziskovati in spremljati njeno stanje, le tako jo lahko učinkovito upravljamo.

 

Svet se spreminja

Podzemna voda bo imela ključno vlogo pri prilagajanju na podnebne spremembe, zlasti na sušo. Za uravnavanje potreb ljudi in ohranjanje planeta je pomembno, da podzemno vodo zaščitimo in raziskujemo.

Podnebne spremembe se odražajo tudi v stanju voda. Na nekaterih predelih je vode preveč, drugje premalo. V najbolj suhih predelih sveta podzemna voda predstavlja edini vir vode.

Podzemna voda ne pozna meja, prav tako podnebne spremembe.

Vsi skupaj moramo sodelovati pri izboljšanju rabe čezmejnih zalog podzemne vode in uravnovesiti potrebe v spreminjajočem svetu.

Več informacij najdete na naslednji povezavi.

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno