Pitna voda

Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok povišanih koncentracij svinca v pitni vodi interna vodovodna napeljava – način uporabe

Pitna voda

Priporočila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok povišanih koncentracij svinca v pitni vodi interna vodovodna napeljava.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 14.07.2023
Objavljeno: 14.07.2023

(Uredba o pitni vodi. Ur.l.RS št.61/2023, 17. člen, 22. člen, Priloga I del D)

Kadar ugotovimo, da je vzrok povišanih koncentracij svinca v pitni vodi interna vodovodna napeljava (upravljavec sistema za oskrbo s pitno vodo to dokaže z rezultati vzorcev, ki jih odvzame na najbližjem mestu pred priključkom interne vodovodne napeljave na sistemu za oskrbo s pitno vodo) ali kadar obstaja sum za to, mora upravljavec zagotoviti navodila lastnikom objektov o ukrepih za zmanjšanje ali odpravo tveganja. Upravljavec naj pri pripravi konkretnih navodil upošteva še naslednja splošna priporočila o načinu uporabe pitne vode, v kateri je povišana mejna vrednost svinca:

Pred vsako uporabo pitne vode kot živila naj voda teče skozi pipo toliko časa, dokler ne priteče hladna voda oz. do stabilizacije temperature. Če je aktualno pomanjkanje vode, se ta iztočena voda lahko uporabi za druge gospodinjske namene npr.: čiščenje, pranje, pomivanje, zalivanje itd.

Za pripravo hrane ali napitkov vedno uporabljamo hladno vodo. Za ta namen nikoli ne uporabljamo tople vode.

Nikakor ne uporabljamo vode, ki vsebuje svinec, za pripravo hrane za dojenčke.

S prekuhavanjem vode, se koncentracija svinca še dodatno poveča.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno