Pitna voda

Svetovni dan voda 2021 “Vrednotenje vode”

Pitna voda

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov. Gre za ukrepe za reševanje svetovne vodne krize. 2,2 milijarde ljudi živi brez dostopa do varne oskrbe s pitno vodo.

Zadnje posodobljeno: 20.04.2021
Objavljeno: 20.04.2021

Osrednji poudarek svetovnega dneva voda je podpreti doseganje cilja trajnostnega razvoja 6: Dostop do vode in sanitarna ureditev za vse do leta 2030. 

Vsako leto svetovni dan voda osvetljuje pomen vode z različnih vidikov. Letošnja osrednja tema je »Vrednotenje vode«, s katero kampanja svetovnega dne voda 2021 ustvarja globalni javni pogovor na družbenih omrežjih o tem, kako ljudje cenijo raznoliko uporabnost vode. Cilj je ustvariti bolj celovito razumevanje, kako različni ljudje cenijo vodo v različnih okoliščinah, da bomo lahko ta dragoceni vir zaščitili za vsakogar.

Ključna sporočila

Voda različnim ljudem pomeni različne stvari. Kako je voda pomembna za naš dom in družinsko življenje, naše preživetje, kulturne prakse, naše počutje in naše lokalno okolje?

V gospodinjstvih, šolah in na delovnih mestih lahko voda pomeni zdravje, higieno, dostojanstvo in produktivnost. V naših osebnih življenjih lahko voda pomeni povezavo z naravo, ustvarjanjem, s kulturo,  skupnostjo in s samim seboj.

V kmetijstvu, industriji in energetiki voda lahko pomeni varnost, produktivnost in trajnostni razvoj2. V naravi lahko voda pomeni mir, harmonijo ter preživetje.

Danes je voda ogrožena zaradi naraščajočega prebivalstva, ki mu ne sledi odgovorno upravljanje in gospodarjenje z vodami, vedno večjih zahtev kmetijstva in industrije ter vse večjih vplivov podnebnih sprememb.

Naše vrednotenje vode določa, kako z njo upravljamo in jo uporabljamo. Vrednost vode je veliko večja od njene cene – voda ima izjemno in vsestransko vrednost za naše domove, kulturo, zdravje, izobraževanje, ekonomijo in celovitost našega naravnega okolja. Če spregledamo katero koli od teh vrednot, tvegamo, da bomo ta končni in nenadomestljivi vir slabo upravljali.

Cilj trajnostnega razvoja 6 je Dostop do vode in sanitarna ureditev za vse do leta 20301. Brez celovitega razumevanja resnične, večdimenzionalne vrednosti vode ne bomo mogli zaščititi tega ključnega vira v dobro vseh.

            Klik na sliko za podrobnosti

Voda in jaz:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno