Pitna voda

Visokopatogeni virus ptičje gripe A(H5N8) v pitni vodi

Pitna voda

(angl. highly pathogenic avian influenza – HPAI A(H5N8))

Zadnje posodobljeno: 24.01.2017
Objavljeno: 24.01.2017

Ali  je virus ptičje gripe lahko prisoten v pitni vodi?

Da, v primeru, da pride do onesnaženja pitne vode z virusom ptičje gripe, kjerkoli na poti od vira do uporabnika.

Kako lahko pride do onesnaženja pitne vode z virusom ptičje gripe?

Najpogosteje zaide v pitno vodo z iztrebki okuženih živali, s katerimi se onesnaži voda na vodnem viru ali kjerkoli na poti od vira do končnega uporabnika. Verjetnost za onesnaženje je večje pri vodnih virih, ki so izpostavljeni površinskim vplivom: ribniki, jezera in reke, zbiralniki površinske ali  padavinske vode.

Kako dolgo virus ptičje gripe preživi v vodi?

Virus ptičje gripe lahko dolgo časa preživi v vodi, odvisno od temperature, pH in slanosti, vendar je o obstojnosti tega virusa v okolju malo podatkov.

Preživetje virusa  ptičje gripe v vodi je najbolj odvisno od temperature vode, manj pa vplivata nanj pH in slanost. Znano je, da je infektivnost virusa potencialno večja v mrzli, sveži vodi s pH 7,4 – 7,8.

Kako lahko odstranimo ali uničimo virus ptičje gripe v pitni vodi?

Zaradi svoje strukture je virus ptičje gripe relativno občutljiv na dezinfekcijska sredstva, zlasti na klor.  Inaktivira ga tudi toplota (segrevanje). Za opredelitev učinkovitosti različnih načinov dezinfekcije, drugih procesov in dejavnikov (drugi načini kemične dezinfekcije, ozonizacija, termalna dezinfekcija, UV sevanje, sušenje, pH, biološka aktivnost …) je potrebnih več novih informacij.

Ali se lahko človek okuži z virusom ptičje gripe preko pitne vode?

Do sedaj še ni zabeleženih primerov okužbe človeka s HPAI A (H5N8). Nujno pa je spremljati stanje. Za viruse influence je značilno, da se nenehno in zelo intenzivno spreminjajo, prilagajajo različnim gostiteljem z izmenjavo genetskega materiala. Tako nastanejo novi sevi virusov influence, ki lahko pridobijo sposobnost, da okužijo tudi ljudi. Previdnost zato ni odveč. Znano je, da je npr. možna okužba človeka z virusom ptičje gripe H5N1 iz okolja.

Ali je potrebna preventiva?

V primeru, da je vir pitne vode pod vplivom površja, mora upravljavec vodovoda vodo pred distribucijo v omrežje dezinficirati. Za izvedbo učinkovite dezinfekcije, je potrebno iz vode odstraniti delce (motnost vode pred dezinfekcijo naj bo največ 1 NTU).

 

Več o ptičji gripi v priporočilih Centra za nalezljive bolezni: Aviarna influenza (ptičja gripa) na naslednji povezavi.

 

Viri:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno