UV sevanje in radon

Ob dnevu Sonca

UV sevanje in radon

Dan Sonca obeležujemo 28. maja. Letos je bila to prva sončna nedelja po daljšem obdobju dežja in spremenljivega vremena. Res smo je bili veseli.

Zadnje posodobljeno: 30.05.2023
Objavljeno: 30.05.2023

Sonce je vir življenja na Zemlji, zagotavlja nam svetlobo in toploto, ki ju potrebujemo za preživetje. Žal pa ima sonce poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba (vključno z vplivom na razvoj očesa in vidne funkcije), toplota) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi, ki se odražajo na koži, očeh in imunskem sistemu. Zato je potrebno samozaščitno ravnanje, s katerim lahko zmanjšamo ali preprečimo njihov pojav. Podatki kažejo, da število novih primerov raka kože, ki je ena najhujših posledic izpostavljanja UV sevanju, v zadnjih desetletjih še vedno narašča, tako v svetu kot tudi v Sloveniji.

Pojav škodljivih učinkov UV sevanja na svoje telo lahko s pravilnim samozaščitnim ravnanjem zmanjšamo ali preprečimo.

Več o priporočilih za zaščito pred UV sevanjem lahko preberete na naslednji povezavi.

Vabimo vas  tudi:

  • K ogledu nekajminutnega filmčka »O UV sevanju in njegovih vplivih na zdravje«,
  • K izpolnjevanju kratkega Vprašalnika Priporočila za zaščito pred UV sevanjem – za mladostnike in odrasle, na podlagi katerega lahko preverite, kakšen fototip kože imate in pridobite vam prilagojena individualna priporočila za zaščito pred soncem. Vprašalnik je dostopen na naslednji povezavi.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno