Zrak

Ne puščajmo otrok v parkiranem avtomobilu

Zrak

Tudi v Sloveniji smo zabeležili primere, ko starši pozabijo otroka v avtu v vročini, zato smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili naslednja priporočila.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 30.05.2017
Objavljeno: 30.05.2017

Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila. Posebej ogroženi so majhni otroci in bolni otroci: s povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanjem.

Vročina v parkiranem avtomobilu hitro naraste in ubija. Smrt lahko preprečimo.

  • NIKOLI NE PUŠČAJMO NIKOGAR V ZAPRTEM, PARKIRANEM AVTOMOBILU, niti za eno minuto!
  • OTROCI NAJ SE NE IGRAJO V AVTU. Pospravimo ključe in daljinske upravljavce na varno. Najpogosteje se je zgodilo, da so odrasli pozabili otroka, ko je bil dan drugačen od vsakdanjika: spremenjen urnik, dodatne obveznosti, stres, počitnice.

Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko pomagamo z nekaj preprostimi nasveti, in sicer:

  • položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.) in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim;
  • na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo;
  • pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Otroci so lahko čisto tiho ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.

BODITE POZORNI: ČE VIDITE OTROKA V ZAPRTEM PARKIRANEM AVTOMOBILU, POKLIČITE 112 in jih opozorite, če je otrok zelo prizadet in se ne odziva ter upoštevajte navodila 112.

Pomembno je vedeti:

  • malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila;
  • ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča;
  • tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.

Enako velja za starejše, bolne, invalide, živali …vse, ki si sami ne zmorejo pomagati.

Ne obsojajmo
Mnogi mladi starši so zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. Večina ljudi je mislila, da se njim to ne more zgoditi, zato bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!

Priporočila za ravnanje v primeru vročine so na voljo na naslednjem spletnem naslovu.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno