Cepljenje

Evropski in svetovni teden cepljenja: Cepljenje, zaščita za vse generacije

Cepljenje

Evropski teden cepljenja letos poteka od 26.4. do 2.5.2021, Svetovni teden cepljenja pa od 24.4. do 30.4.2021. Letos še posebej poudarjamo pomembnost cepljenja pri preprečevanju bolezni in zaščiti življenj. Cepljenje je eden izmed najučinkovitejših zdravstvenih ukrepov, predstavlja temelj univerzalnega zdravstvenega varstva in je bistveno za doseganje optimalnega zdravja za vse in povsod. Cepljenje je torej pomembna naložba v dobro zdravje in dobro počutje skozi vse življenje.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 23.04.2021
Objavljeno: 23.04.2021

Pomen cepljenja kot učinkovite in varne zaščite pred nalezljivimi boleznimi se izrazito kaže tudi v situaciji aktualne pandemije covid-19. Cepljenje proti covidu-19 je najpomembnejši način za obvladovanje pandemije covida-19. S cepljenjem proti covidu-19 lahko zmanjšamo število zbolelih za covidom-19, preprečimo težke zaplete, hospitalizacije in smrti zaradi covida-19 ter pripomoremo k razbremenitvi zdravstvenega sistema.

 

Zaščita s cepljenjem v Sloveniji

V Sloveniji beležimo relativno visoko precepljenost za bolezni, proti katerim je cepljenje obvezno. Pomembno je, da vzdržujemo čim višjo precepljenost in tako preprečimo ponovne izbruhe bolezni, ki smo jih že skoraj pozabili (npr. davica, otroška paraliza, rdečke).

V šolskem letu 2019/2020 smo s programom cepljenja med šolskimi otroki in mladino dosegli 90% precepljenost proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, 91%, precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter 79,9% precepljenost proti hepatitisu B.

Delež cepljenih proti gripi v Sloveniji se je v sezoni 2019/2020 v primer javi s predhodno sezono povišal, in sicer se je proti gripi cepilo 6,8 % slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,5 % prebivalstva. V starostni skupini 65 let in več se je delež cepljenih povišal za skoraj šest odstotkov (z 12,9 na 18,8 %), kar je pomembno, saj so starejši bolj dovzetni za težji potek bolezni.

Cepljenje proti covidu-19

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo 27. 12. 2020. Najprej se je cepljenje izvajalo le s cepivom Comirnaty, od drugega tedna januarja še s cepivom Moderne. V drugem tednu februarja se je začelo izvajati cepljenje tudi s cepivom AstraZeneca. Do 21.4.2021 je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 380.082 oseb, z drugim odmerkom pa 147.885 oseb. Precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji je 21.4.2021 znašala 7%.

 

Kampanja SZO – Evropski teden cepljenja: “Cepiva nas zbližujejo” 

Letošnji poudarek evropskega tedna cepljenja v evropski regiji SZO je poudarjanje solidarnosti in zaupanja v cepljenje kot javno dobrino, ki podpira našo družbo, rešuje življenja in ščiti zdravje. Cepljenje je tudi jedro evropskega programa dela SZO za obdobje 2020–2025 – »Skupna prizadevanja za boljše zdravje v Evropi«.

 

Cepiva

Napredek skozi leta

Nekaj držav je Evropski teden cepljenja prvič izvedlo leta 2005. Cilj je bil povečati obseg cepljenja z ozaveščanjem o potrebi in pravici vsakega otroka do zaščite pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepivi. Od začetkov do danes je Evropski teden cepljenja postal ena izmed najvidnejših kampanj za javno zdravje v regiji, ki vključuje tako inštitute za javno zdravje in zdravstvene delavce kot tudi politične odločevalce ter starše in skrbnike.

Z ozaveščanjem o pomenu cepljenja si v okviru Evropskega tedna cepljenja prizadevamo za povečanje precepljenosti, kar prispeva k boljšemu zdravju ljudi.

Cepiva nas zbližujejo. Cepiva nam bodo pomagala končati pandemijo, da bomo lahko končno spet korak bližje drug drugemu.

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno