Cepljenje

Obvestilo in navodila Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana glede trombemboličnih zapletov po cepljenju proti covid-19

Cepljenje

Zadnje posodobljeno: 11.05.2021
Objavljeno: 11.05.2021

V zadnjih mesecih poročajo o pojavu tromboz in sočasne trombocitopenije po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covid-19 (Astra Zeneca, Johnson in Johnson). Zaplet je zelo redek, nastopi le pri 1 osebi na 100.000 cepljenih (0,001%). Patofiziološki mehanizem in klinična slika sta podobni tisti, ki nastane pri s heparinom povzročeni trombocitopeniji (HIT), ki jo prav tako spremljajo tromboze.

Ni dokazov, da bi bilo tveganje za ta zaplet povečano pri osebah, ki so že utrpele trombembolične dogodke (npr. venska tromboza, pljučna embolija, možganska kap) ali imajo izraženo aterosklerotično bolezen, zato osebna ali družinska anamneza trombemboličnih dogodkov v venskem ali arterijskem povirju ne predstavljata zadržka za cepljenje.

Preventivno jemanje protitrombotičnih zdravil (aspirin, nizkomolekularni heparini in druga zdravila) po cepljenju odsvetujemo, saj ni nobenih dokazov o koristnosti takšnih ukrepov. Po drugi strani bolniki, ki redno prejemajo protitrombotična zdravila, zdravljenja zaradi cepljenja ne prekinjajo.

Pomembno je, da zaplet hitro prepoznamo, saj ga znamo učinkovito zdraviti. Če 5 do 28 dni po cepljenju s cepivom Astra Zeneca ali Johnson in Johnson nastopijo simptomi in znaki, ki govorijo v prid trombozi v venskem ali arterijskem povirju, je potrebna takojšnja obravnava.   Protokol obravnave bolnika s sumom na trombotični zaplet po cepljenju je dostopen preko naslednje povezave.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno