Cepljenje

Odziv NIJZ na video izseke zasedanja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) o varnosti cepiv

Cepljenje

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo bili obveščeni, da se po družbenih omrežjih širi dejstvo, da strokovnjaki SZO dvomijo v varnost cepiv.

Zadnje posodobljeno: 29.01.2020
Objavljeno: 29.01.2020

2. in 3. decembra 2019 je Svetovna zdravstvena organizacija v Ženevi gostila svetovni vrh o varnosti cepiv. Srečanje je bilo namenjeno podpori cepljenju in zagotavljanju visoke precepljenosti, strokovnjaki pa so med drugim predstavili tudi problem nezaupanja javnosti v varnost cepiv.

Zasedanje strokovnjakov je skušalo doseči naslednje cilje:

  • okrepiti raziskave na področju varnosti cepiv, z namenom povečanja zaupanja javnosti v varnost cepiv,
  • izboljšati kakovost izvajanja cepljenja v revnih in srednje bogatih državah – v smislu varnega rokovanja s cepivi, zagotavljanja hladne verige, ipd,
  • krepitev aktivnosti na področju zagotavljanja varnosti cepiv v luči razvoja številnih novih cepiv.

Citati strokovnjakov, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, glede dvoma o varnosti cepiv, so izvzeti iz konteksta, napačno razumljeni in zavajajoči. V kolikor posameznik pospremi celotno srečanje, se lahko prepriča, da ni govora o nezaupanju ali dvomih v varnost cepiv med strokovnjaki, pač pa strokovnjaki ugotavljajo, kaj so ovire pri zagotavljanju visoke precepljenosti in skušajo zagotoviti, da bi ljudje zaupali v varnost cepiv.

Zdravstvena stroka, ki se vsakodnevno ukvarja s področjem cepljenja, si je enotna, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita pred nalezljivimi boleznimi, saj je bilo v zadnjih desetletjih s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerimkoli drugim zdravstvenim ukrepom. Pomembno, da se pred cepljenjem informiramo in se odločamo na osnovi znanstvo podprtih dejstev. Zakaj je cepljenje najučinkovitejši ukrep? Dostopno na naslednji povezavi.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno