Cepljenje

Primer resnega neželenega dogodka po cepljenju proti covidu-19 pri mlajši ženski

Cepljenje

Dne 28. 9. 2021 smo bili na NIJZ s strani UKC Ljubljana obveščeni o primeru resnega neželenega dogodka po cepljenju proti covidu-19 na podlagi časovnega sosledja cepljenja in hospitalizacije mlajše ženske v UKC Ljubljana.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 29.09.2021
Objavljeno: 29.09.2021

29. 9. 2021 smo prejeli prijavo, nato pa je NIJZ je pričel s postopkom zbiranja zdravstvene dokumentacije, ki ga narekuje protokol transparentnega spremljanja in obravnave primerov resnih neželenih učinkov po cepljenju. Zbiranje zdravstvene dokumentacije z namenom razjasnitve vseh okoliščin neželenega dogodka še poteka. Po končanem postopku bo NIJZ podal predlog za sklic interdisciplinarne komisije strokovnjakov pri Ministrstvu za zdravje, ki obravnava resne neželene dogodke po cepljenju in poda oceno o morebitni vzročni povezanosti med cepljenjem in resnim neželenim dogodkom po cepljenju. Postopek prijave neželenih učinkov po cepljenju na NIJZ je pojasnjen na naslednji povezavi.

Dne 28. 9. 2021 je potekala tudi izredna seja posvetovalne strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ, kjer so obravnavali možnost začasne zaustavitve cepljenja proti covid-19 s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson do razjasnitve vseh okoliščin in ugotovitve vzročne povezave po obvestilu o navedenem primeru resnega neželenega dogodka po cepljenju. V luči varovanja zdravja vseh prebivalcev in transparentnega spremljanja, obravnave neželenih dogodkov po cepljenju ter predvsem razjasnitve vseh okoliščin, ki zadevajo izjemno redke neželene učinke po cepljenju proti covidu-19 je posvetovalna strokovna skupina za cepljenje proti covidu-19 sprejela naslednji sklep: “Glede na obvestilo o resnem neželenem dogodku po cepljenju s cepivom Janssen, člani PSC predlagajo, da se do razjasnitve situacije cepljenje s tem cepivom začasno ustavi.”

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno