Cepljenje

Skupaj za družbo zdravja – cepljenje

Cepljenje

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. S cepljenjem se vsako leto reši več kot 3 milijone življenj in milijone ljudem se prepreči, da bi trpeli zaradi bolezni ali njihovih dolgoročnih posledic.

Zadnje posodobljeno: 19.10.2017
Objavljeno: 19.10.2017

Pred uvedbo rutinskega cepljenja otrok so bile nalezljive bolezni glavni vzrok smrti na globalni ravni, s cepljenjem pa nam je z leti uspelo mnoge nalezljive bolezni omejiti in povsem izkoreniniti. Čeprav so trenutno nekatere nalezljive bolezni v Sloveniji zelo redke ali se sploh ne pojavljajo, bi lahko manjše število necepljenih ljudi povzročilo njihovo vrnitev, kot se v zadnjih letih dogaja v nekaterih evropskih državah, kjer se srečujejo v velikim številom zbolelih za ošpicami in njihovimi posledicami. S cepljenjem pa ne zaščitimo le sebe, ampak proti nalezljivim boleznim posredno zaščitimo tudi druge (kolektivna zaščita) ter s tem zaustavimo njihovo širjenje. To je posebej pomembno za tiste, ki zaradi zdravstvenih razlogov (na primer osnovne bolezni, ki je nezdružljiva s cepljenjem) ne morejo biti cepljeni.

Po oceni strokovnjakov je za posameznika tveganje, da bo utrpel okvaro zaradi cepljenja, bistveno manjše od tveganja, ki bi ga zanj predstavljala sama bolezen, ki bi lahko povzročila hujše posledice kot samo cepljenje.

Vzdrževanje visoke precepljenosti ciljne populacije je ključnega pomena za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Optimalna zaščita zahteva precepljenost ciljne populacije nad 95 %, zato si države prizadevajo za ohranjanje visokega deleža cepljene populacje.


Video – doc. dr. Marko Pokorn, UKC LJ o cepljenju otrok


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno