Območna enota Nova Gorica

»Dan brez alkohola« v Tolminu

Območna enota Nova Gorica

V petek, 24. marca 2023, je na Mestnem trgu v Tolminu potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki smo ga na OE Nova Gorica NIJZ organizirali s pomočjo Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstveni dom Tolmin in Občino Tolmin. »Dan brez alkohola« smo začeli obeleževati pred petimi leti v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju.

Zadnje posodobljeno: 24.03.2023
Objavljeno: 24.03.2023

Za živahno dopoldansko dogajanje so, poleg organizatorjev NIJZ in ZVC Tolmin, poskrbeli še Center za duševno zdravje – ZD Tolmin, Center za socialno delo Severna Primorska Enota Tolmin, Policijska postaja Tolmin, Klub zdravljenih alkoholikov Tolmin, Društvo Al-Anon Tolmin, Rdeči križ Slovenije – območno združenje Tolmin, Tolminska območna Karitas, Posoški razvojni center – enota Ljudska univerza, OŠ Franceta Bevka Tolmin, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Društvo Šola zdravja Tolmin, Društvo za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim ko-RAK.si in Društvo za zdrave dojke.
Z več kot 300 obiskovalci smo delili informacije o alkoholni problematiki, preko igre »kolo sreče« razbijali mite o alkoholu in se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu. V goriški regiji sicer beležimo nekoliko manj visoko tveganega opijanja kot je slovensko povprečje, obratno pa je pri prometnih nesrečah, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola. V regiji je bilo takih več kot 10 %, medtem ko je v Sloveniji delež 8,99 %. Tudi stopnja bolezni, pripisljivih alkoholu, je v regiji nekoliko višja od slovenskega povprečja, in znaša 2 na 1000 prebivalcev (Zdravje v občini, 2021).
Poskrbeli smo tudi, da je vsak lahko izvedel, kje poiskati pomoč ob težavah in katere so možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga. Predvsem smo želeli predstaviti nov vir pomoči – SOPA individualno svetovanje, ki je na voljo v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Brezplačna svetovanja so dostopna vsem, ki želijo zmanjšati oz. opustiti pitje alkohola ali se s strokovnjakom pogovoriti o svojem odnosu do alkohola.
Veseli nas, da nam je prisluhnilo veliko mladih, od vrtčevskih malčkov do osnovnošolcev in dijakov. Odnos do pitja alkohola se namreč vzpostavi že v rani mladosti, podatki pa žal kažejo, da je v Sloveniji vsak sedmi 11-letnik že poskusil alkoholno pijačo, vsak četrti 17-letnik pa posega po alkoholni pijači redno vsak teden (HBSC, 2018). Ker govorimo o obdobju razvijajočih se možganov, ima lahko pitje alkoholnih pijač v tem času še več negativnih posledic na mlado telo.
Z nami se je podružil tudi tolminski župan Alen Červ, ki je pohvalil odziv lokalnih ustanov in društev. Z interaktivnimi vsebinami so namreč ponudili praktičen vpogled v posledice pitja alkohola in usmeritve v izbire za bolj zdrav način življenja.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno