Območna enota Nova Gorica

Festival duševnega zdravja Goriške 2022

Območna enota Nova Gorica

10. oktobra praznujemo svetovni dan duševnega zdravja, ki ga bomo na Goriškem obeležili s kar nekaj dogodki v okviru Festivala duševnega zdravja Goriške 2022.

Zadnje posodobljeno: 28.09.2022
Objavljeno: 28.09.2022

Vzdrževanje duševnega zdravja postaja v modernih družbah izziv tako za posameznika kot za družbo nasploh. Zato je naš glavni namen letošnje obeležitve svetovnega dneva duševnega zdravja v povezovanju in medsebojnem sodelovanju čim več družbenih institucij, ki imajo pri tem ključno vlogo – od socialnih, vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanov, do kulturnih, nevladnih organizacij in nenazadnje političnih organov.

Program festivala je zastavljen tako, da bo zajel preventivo in promocijo duševnega zdravja za celotno populacijo: od otrok do starostnikov. Z razstavo likovnih del stanovalcev lokalnih domov upokojencev bomo obeležili mednarodni dan starejših, seveda pa nismo pozabili na dan učitelja – vsem strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju pripravljamo simpozij z okroglo mizo, na katerem bomo gostili različne strokovnjake, ki bodo obravnavali današnjo zelo aktualno dilemo, tj. varovalno vlogo vzgoje v duševnem zdravju.

Festival bomo zaključili s slavnostno akademijo, ki bo predstavljala vrhunec dogajanja v okviru praznovanja dneva duševnega zdravja. S skupnostnim pristopom in medsektorskim sodelovanjem bomo z različnimi dejavnostmi delovali za destigmatizacijo duševnih težav in motenj, na koncu pa bomo večer proslavili še s kulturno-umetniškim programom. Kot je razvidno v napovedniku, bosta naknadno po dveh dogodkih na voljo tudi posnetka dogajanja, ki bosta dostopna na spletni strani Programa MIRA.

Vzporedno pa bodo v tem obdobju raznolike in zanimive dogodke pripravile tudi regijske knjižnice in nekatere nevladne organizacije. Udeleženci bodo tako imeli posebno priložnost iskrenega pogovora z osebami z duševno motnjo, zanje bodo na voljo literatura in koristne informacije, ki se nanašajo na področje duševnega zdravja.

Vljudno vabljeni, da se udeležite naših dogodkov!


Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno