Podatki

Prva objava: Poškodbe pri delu v letu 2022

Podatki

V Sloveniji je bilo v letu 2022 prijavljenih 17.214 poškodb pri delu od tega je bilo 17 takih, ki so imele za posledico smrt.

Zadnje posodobljeno: 29.09.2023
Objavljeno: 29.09.2023

Poškodbe pri delu po svetu in v Sloveniji predstavljajo resen problem. Posledično je spremljanje zdravja v povezavi z delom nujno in vedno bolj deležno velike pozornosti. Poškodbe pri delu so indikator varnosti in zdravja pri delu. So eden glavnih družbenih in gospodarskih problemov ter eden najpomembnejših negativnih kazalnikov zdravstvenega stanja delovne populacije.

 

V epidemičnem letu 2020 se je zmanjšalo število običajnih poškodb pri delu zaradi čakanja na delo, dela od doma ter povečane brezposelnosti. Na povečanje celotnega števila prijavljenih poškodb pri delu so imele velik vpliv prijave obolelih in okuženih zaposlenih, ki so se s povzročiteljem covid-19 okužili pri opravljanju dela. V različnih obdobjih leta so se spreminjale protikoronske zakonske ureditve, ki so vplivale na prijavljanje covid-19 kot poškodbe pri delu. V letu 2022 se je v prijavljenih poškodbah pri delu še vedno močno odražala epidemija covid-19. Med vsemi prijavljenimi primeri je bilo 4.678 (27 %) prijav okužb s SARS-COV-2 na delovnem mestu.

 

 

V vseh starostnih skupinah so poškodbe pri delu med moškimi pogostejše kot med ženskami. Za mlajše zaposlene velja, da imajo manj delovnih izkušenj in so slabše usposobljeni kot starejši. Slednji pa predvidoma ne opravljajo več posebno nevarnih del.

 

Podrobnejši podatki in več informacij se nahaja na NIJZ podatkovnem portalu.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno