Podnebne spremembe

Podnebne spremembe

Najnovejše

Članki

Hrup

Poročilo o okolju 2022 – čisto okolje pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da okoljski stresorji (onesnažen zrak, hrup,  nevarne kemikalije…) prispevajo najmanj 13 odstotkov vseh smrti v EU. Če bi bili ti dejavniki prepoznani dovolj zgodaj, bi lahko znatno zmanjšali njihov negativni vpliv na zdravje ljudi. Še posebno so zaradi okoljskih stresorjev prizadeti socialno bolj ogroženi in ranljivejše družbene skupine (starejši in […]

Moje okolje

Napotki prebivalcem za ravnanje v vročih dneh

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Moje okolje

Hrana, zdravje in podnebne spremembe

Podnebje je pomemben dejavnik v pridelavi in predelavi hrane. Podnebne spremembe, katerim smo priča, in tiste, ki jih strokovnjaki napovedujejo v prihodnosti, imajo odločilen vpliv na dostopnost, količino in kakovost hrane. Vplivajo tudi na raznolikost in varnost hrane. Višje temperature vplivajo na hitrejše dozorevanje in manj pridelka. K zmanjšanju količine pridelka prispevajo tudi škodljivci: tujerodne vrste ali že obstoječi škodljivci, ki se zaradi spremenjenih podnebnih razmer in posledično tudi uspešnejšega širjenja nekaterih vektorjev uspešneje širijo. Vektorji prenašajo bolezni tudi na živali.

Mediji

Svetovni dan zdravja 2022 – Podnebne spremembe: Vročinski valovi in zdravje ljudi

Podnebne spremembe so dejstvo našega časa in prihodnosti. Ena izmed posledic globalnega segrevanja so vročinski valovi, ki imajo po vsem svetu vpliv na povečano število prezgodnjih smrti in povečano število sprejemov v bolnišnice zaradi različnih vzrokov. Veliko pozornost je vzbudilo poletje oziroma vročinski valovi leta 2003. To je bilo do tedaj verjetno najbolj vroče poletje v Evropi vsaj od leta 1540. Skupno je bilo v letu 2003 zabeleženih več kot 80.000 dodatnih smrti v dvanajstih evropskih državah v primerjavi z obdobjem 1998–2002. Porast umrljivosti smo opazili tudi v Sloveniji. Sledila so še naslednja vroča poletja v Evropi, po letu 2010 so bila najbolj vroča poletja leta 2010, 2018 in 2021. Vročinski valovi so pomembno vplivali na zdravje ljudi po vsej Evropi, zlasti med starejšimi in v mestih zaradi učinka mesta kot toplotnega otoka.

Moje okolje

Poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC)

Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) je medvladni organ Združenih narodov, ki je odgovoren za napredovanje znanja o podnebnih spremembah, ki jih povzroča človek. V ta namen na vsakih pet do sedem let objavlja nove ugotovitve znanstvenikov v obsežnih poročilih.

Podnebne spremembe

Varna uporaba klimatskih naprav

Klimatske naprave so zelo dobrodošle v vročih poletnih obdobjih in močno olajšajo prenašanje hude vročine. Vendar jih moramo pravilno izbrati, namestiti, vzdrževati in uporabljati. Velike temperaturne razlike, ki smo jim poleti večkrat izpostavljeni zaradi pretiranega hlajenja prostorov, neugodno vplivajo na človekovo počutje in lahko povzročajo zdravstvene težave.

Podnebne spremembe

Povzetki s srečanja “Okolje, podnebje in alergije”

Strokovno srečanje Okolje, podnebje in alergije je potekalo v četrtek, 8. junija 2017 v Viteški dvorani gradu Dobrovo v Goriških Brdih. Na srečanju smo izpostavili pomen večletnega sledenja stanju okolja in zdravja ter dostopnost informacij javnostim. Predstavili smo alergijske bolezni, ki so posledica izpostavljenosti vdihanim alergenom in njihovo zdravljenje, podatke o alergenih in drugih onesnaževalih […]

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno