Podnebne spremembe

Poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC)

Podnebne spremembe

Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) je medvladni organ Združenih narodov, ki je odgovoren za napredovanje znanja o podnebnih spremembah, ki jih povzroča človek. V ta namen na vsakih pet do sedem let objavlja nove ugotovitve znanstvenikov v obsežnih poročilih.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 02.03.2022
Objavljeno: 02.03.2022

Poročilo ima tri dele. V prvem delu so predstavljena najnovejša spoznanja o podnebnem sistemu in podnebnih spremembah in dokazi zanje. Medvladni forum za podnebne spremembe (delovna skupina II) je 28. februarja 2022 objavil drugi del šestega ocenjevalnega poročila: Podnebne spremembe 2022: vplivi, prilagajanje in ranljivost.

Za zdravstvo je posebej pomembno poglavje 7, ki obravnava zdravje, dobro počutje in spreminjajočo se strukturo skupnosti. Znanstveniki ugotavljajo, da so podnebne spremembe resna in vse večja grožnja našemu dobremu počutju in zdravemu planetu. Od prejšnjega poročila so se pojavili novi dokazi in zavedanje o trenutnih vplivih in predvidenem tveganju zaradi vpliva podnebnih sprememb na zdravje, dobro počutje, migracije in konflikte, vključno z več dokazi o škodljivih vplivih podnebnih sprememb na duševno zdravje. Avtorji poročila in drugi raziskovalci podnebja poudarjajo, da je treba nujno ukrepati, tako za odpravo vzrokov podnebnih sprememb kot tudi za izboljšanje sposobnosti ljudi za prilagajanje nanje.

Poročilo v angleškem jeziku je dostopno tukaj.

Objava tretjega dela poročila (delovne skupine III) o blaženju podnebnih sprememb je predvidena za april 2022, celotno zbirno poročilo pa naj bi bilo zaključeno v drugi polovici leta 2022.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno