Vzgoja za zdravje za otroke in mladostnike

Vzgoja za zdravje za otroke in mladostnike

Vzgoja za zdravje je pomemben in nepogrešljiv del promocije zdravja. Je načrtovan proces za doseganje znanja, povezanega z zdravjem ali boleznijo. Pri tem upoštevamo zakonitosti in dinamiko procesa učenja.

Ne spreglejte

Ime programa: Program vzgoje za zdravje za otroke in mladostnike

Ciljna skupina: izvajalci vzgoje za zdravje za otroke in mladostnike na primarni ravni zdravstvenega varstva

 

Opis programa:

Vzgoja za zdravje je pomemben in nepogrešljiv del promocije zdravja. Je načrtovan proces za doseganje znanja, povezanega z zdravjem ali boleznijo. Pri tem upoštevamo zakonitosti in dinamiko procesa učenja. Vzgoja za zdravje ni samo informiranje, ampak je aktivni proces učenja ob upoštevanju izkušenj in socioekonomskih dejavnikov. Namen vzgoje za zdravje je informirati in motivirati posameznika ali skupino k skrbi za svoje zdravje. Z različnimi programi omogočamo pridobivanje znanja, veščin, oblikovanje stališč in vedenj za zdrav način življenja.

Program vzgoje za zdravje je namenjen vsem otrokom in mladostnikom od rojstva do zaključka šolanja, družinam, staršem, študentom, drugim mladostnikom (mladim, ki ne obiskujejo šol), pedagoškim delavcem in drugim. Povezan je s programi, namenjenimi nosečnicam, bodočim staršem in staršem dojenčkom.

Dejavnosti potekajo v prostorih zdravstvenega doma, vzgojnoizobraževalnem zavodu in lokalni skupnosti. Izvajalci programa so zdravstveni strokovnjaki, večinoma diplomirane medicinske sestre, pa tudi zdravniki, psihologi, fizioterapevti, kineziologi, diplomirane babice in drugi.

Program vzgoje za zdravje za otroke in mladostnike poteka na primarni ravni zdravstvenega varstva in je del programa preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov – ZDAJ – Zdravje danes za jutri (več o programu www.zdaj.net). Preventivno zdravstveno varstvo ureja Pravilnik o spremembah Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni (Ul., št.57/2021).

Dejavnost spremljamo v okviru rednih zbirk podatkov – podatke objavimo v Zdravstvenem statističnem letopisu in z obdobnimi raziskavami.

 

Program obsega:

  • Vzgoja za zdravje za predšolske otroke in njihove starše
  • Vzgoja za zdravje za otroke in mladostnike
  • Promocija zdravja za mlade v lokalni skupnosti
  • Vzgoja za zdravje za bodoče starše in že starše

Opisi posameznih dejavnosti so na voljo v nadaljevanju.

Programi in gradivo

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno