Reproduktivno zdravje

Kakovost zdravstvene oskrbe mater in dojenčkov v porodnišnicah

Reproduktivno zdravje

Izsledki mednarodne raziskave IMAgiNE EURO: Izboljšanje zdravstvene oskrbe mater in novorojenčkov v evropski regiji. Izid posebne priloge v ugledni mednarodni reviji International Journal of Gynecology and Obstetrics z dvema uvodnikoma in desetimi samostojnimi članki.

Zadnje posodobljeno: 13.03.2023
Objavljeno: 13.03.2023

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sodelujemo v mednarodni raziskavi IMAgiNE EURO: Izboljšanje zdravstvene oskrbe mater in novorojenčkov v evropski regiji.

Gre za spletno raziskavo o dostopnosti, kakovosti in vzdržnosti zdravstvenih storitev za matere in novorojenčke (obporodnih storitev) v državah evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije.

Nosilec raziskave je WHO Collaborating Centre for Maternal and Child Health Institute for Maternal and Child Health, Burlo, Trst, Italija, slovenski partner je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Poleg Slovenije sodeluje še 21 evropskih držav. Zbiranje podatkov poteka z dvema e-vprašalnikoma: za ženske, ki so rodile v času pandemije COVID-19 in po njej in za zdravstvene strokovnjake v obporodni skrbi v bolnišnicah, torej za babice in babičarje, ginekologe porodničarje/ginekologinje porodničarke, medicinske sestre in pediatre/-inje.

Z veseljem obveščamo, da je izšla posebna priloga v ugledni mednarodni reviji International Journal of Gynecology and Obstetrics z dvema uvodnikoma in desetimi samostojnimi članki.  V njih se lahko natančneje seznanite z različnimi vidiki kakovosti zdravstvene oskrbe mater in dojenčkov v porodnišnicah v sodelujočih državah.

Raziskovalna skupina IMAgiNE EURO, Slovenija:

  • dr. Zalka Drglin, vodja,
  • Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., spec. javnega zdravja, članica
  • Anja Bohinec, mag. soc. del., članica
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno