Duševno zdravje

Pomoč v duševni stiski

Duševno zdravje

Nihče med nami ni povsem odporen na duševne stiske in pri vsakem se lahko v določenem življenjskem obdobju pojavijo težave v duševnem zdravju. V različnih obdobjih se soočamo s številnimi preizkušnjami (npr. izguba službe ali obremenitve na delu, smrt bližnjega, ločitev…), ob katerih lahko doživljamo nihanja v razpoloženju, potrtost, žalost in druga neprijetna čustva, telesne reakcije, negativne misli in spremembe v vedenju.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 14.11.2022
Objavljeno: 14.11.2022

Razlikovati med običajnimi vedenji in občutji ter med takšnimi, ki se pogosto pojavljajo kot prvi znaki duševnih motenj, ni vedno enostavno.

Ključno je zavedanje, da so dlje časa trajajoče duševne stiske (npr. težave pri spoprijemanju s problemi, slaba samopodoba, škodljivo uživanje alkohola ali psihoaktivnih snovi, neuspehi v šoli ali pri delu, težave s spanjem, motnje hranjenja…) lahko pokazatelj določenih globljih težav in so dejavniki tveganja za razvoj duševnih motenj. O duševnih motnjah govorimo, kadar so naše razpoloženje, mišljenje, vedenje ali odnosi z drugimi ljudmi spremenjeni do te mere, da pomembno vplivajo na eno ali več življenjskih področij in nas ovirajo pri vsakdanjem življenju. Podrobnejše opise značilnosti posameznih duševnih motenj lahko najdete na spletni strani programa MIRA.

Pomembno je, da nas pri spoprijemanju z duševnimi stiskami in iskanju strokovne pomoči ne ovirajo morebitna zmotna prepričanja. Kajti ključnega pomena je zgodnje prepoznavanje težav in iskanje strokovne pomoči. Z ustrezno podporo in pomočjo namreč lahko občutno izboljšamo svoje počutje in živimo polno in kakovostno življenje.

Če pri sebi, vašem svojcu, znancu ali prijatelju opazite znake duševne stiske, poiščite pomoč.

Več o osnovni podpori, ki jo lahko nudite osebi v stiski, lahko preberete na spletni strani programa MIRA. Včasih pomaga že, da težave delimo z osebami, ki jim zaupamo. Lahko pa je prvi vir pomoči osebni zdravnik. Na voljo so vam tudi strokovnjaki s področja duševnega zdravja v Centrih za duševno zdravje v okviru zdravstvenih domov. V seznamu poiščite vam najbližjega. Na spletni strani najdete tudi dodatne vire pomoči v stiski.  Na iste vire pomoči se lahko obrnete, če znake duševne stiske opazite pri sebi.

Če je vaša stiska zelo huda in drugi viri pomoči niso na voljo, se lahko obrnete tudi neposredno na:

  • dežurnega zdravnika,
  • dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,
  • reševalno službo (112) ali
  • urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01/4750 670).

Ali pokličite katerega od telefonov za pomoč v stiski, kjer boste ostali anonimni:

  • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 (vsak dan, 24 ur na dan).
  • TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno