Duševno zdravje

Razstava »duševno zdravje – zdrav življenjski slog skozi oči fotografov«

Duševno zdravje

Nacionalni program MIRA – za duševno zdravje in Srednja šola za oblikovanje in fotografijo sta na Krakovskem nasipu, v sredo, 1.7.2020 uradno otvorila razstavo »duševno zdravje - zdrav življenjski slog skozi oči fotografov«.  

Zadnje posodobljeno: 02.07.2020
Objavljeno: 02.07.2020

Ljudje smo različni – po značaju, življenjskih okoliščinah, izkušnjah, vrednotah, prepričanjih… Zato ima vsak svoje predstave o tem, kaj je kakovostno življenje in tudi o tem, kaj je duševno zdravje.

Zato smo v sodelovanju z dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani pripravili razstavo, s katero smo želeli osvetliti pomen duševnega zdravja za družbo. Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani so svoje videnje duševnega zdravja fotografsko raziskovali pod vodstvom mentorja,  profesorja Uroša Acmana, ki je na otvoritvi razstave poudaril, da so da so fotografije nastajale v težkih razmerah, saj se je projekt odvijal prav v času omejitev zaradi razglašene epidemije.

Na Slavnostni otvoritvi je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant v svojem govoru izpostavila, da je duševno zdravje pomembno za vsakega izmed nas, zlasti v luči časa, ki ga živimo, ko nas je novi koronavirus opomnil, da smo vsi minljivi. “Duševno zdravje v takih težkih časih trpi, a obenem v takih časih umetnost zbira ideje, nam pomaga preživeti, nam lajša življenje in pomaga pri stiskah.”

Vodja nacionalnega programa za duševno zdravje Mira na NIJZ  Jožica Maučec Zakotnik pa je poudarila, da “mladi vidijo duševno zdravje kot mavrico drobnih stvari, ki prepletajo vsakdanje življenje.” Ob tem pa je poudarila, tako kot sekretarka, da je duševno zdravje področje, ki je bilo dolga desetletja prezrto s strani politike in družbe. “Je nevidna in neuslišana zgodba, ki jo najbolj boleče občutijo tisti s težavami v duševnem zdravju, ki ne dobijo ustrezne pomoči, ter njihovi svojci.”

Podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek pa je poudaril, da so razstavljene fotografiji polne optimizma in da se nam s tako mladino ni potrebno bati za bodočnost. Fotografijam mladih lahko, tako Crnek, prisluhnemo tudi odrasli in s tem optimizmom ter odgovornim ravnanjem vseh lahko dosežemo to, da bo ljudi s težavami v duševnem zdravju vse manj.

Za prijetno vzdušje na slavnostni otvoritvi je poskrbela glasbena skupina Perkakšns.

Razstava je nastala pod okriljem Programa MIRA – Nacionalnega programa duševnega zdravja in z ljubeznivo podporo Turizma Ljubljana. Na ogled bo do 24. 8. 2020, na Krakovskem nasipu.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno